PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els educadors socials faran un estudi de la seva situació laboral

L’anàlisi recollirà dades sobre les places i les funcions que ocupen

Per Anna Casanova

Un instant de l’acte de presentació oficial de l’Apeesa.
Un instant de l’acte de presentació oficial de l’Apeesa. | Apeesa

La recentment creada Associació Professional d’Educadors i Educadores Socials d’Andorra (Apeesa) vol desenvolupar un marc estructural de la situació d’aquest ofici al país, una carrera que «fa pocs anys que existeix», va asserir la presidenta d’Apeesa, Empar Calvo. Així doncs, el procés de treball es dividiria en dues branques. La primera, «que potser és la més ràpida», va valorar Calvo, consistiria a recollir dades sobre si hi ha serveis gestionats per educadors socials «per tenir una estadística sobre quina és la situació al Principat». D’altra banda, la part més complexa, d’una durada que parteix d’un any, es basaria a estudiar si les places corresponents als educadors socials s’ocupen per aquests o per altres professionals, quines competències hi ha en cada àmbit i quines funcions exactes tenen els educadors socials en cadascun d’aquests departaments, entre altres. Un cop aquesta anàlisi hagi finalitzat, l’objectiu de l’associació és poder fer-la pública amb alguna col·laboració i començar a treballar amb les diferents institucions en la millora de l’educació social a Andorra.

Aquesta, però, és només una de les línies d’acció que va definir l’associació a l’assemblea general que va celebrar el passat 27 d’octubre. Per tant, també es vol compartir un vídeo en el qual els treballadors del sector matisin les múltiples definicions que existeixen avui dia sobre què és un educador social i incloguin totes aquelles que els agraden i els generen identitat. Aquesta acció és la que començarà abans i segurament també la que es durà a terme més aviat, però encara no hi ha una data límit d’execució.

La tercera i última línia d’acció, que s’ha fixat per a principis de la primavera, consisteix a organitzar unes jornades entorn els educadors socials, que tindran un doble objectiu. Primer, al matí, aquest esdeveniment acollirà diferents ponències amb persones del país, i la idea també és convidar a professionals d’altres països, així com altres perfils professionals relacionats amb l’educació social. En canvi, a la tarda, l’esdeveniment se centraria a donar a conèixer aquest ofici a la ciutadania mitjançant diferents activitats. Paral·lelament, s’està valorant que també hi hagi concerts. «La idea és fer alguna col·laboració amb els comuns perquè ens cedeixin algun espai», va explicar la presidenta de l’associació.

En definitiva, aquestes línies d’acció es duran a terme amb tres grups de treball. En aquest sentit, la junta de l’Apeesa es trobarà un cop al mes per fer un balanç de l’evolució de cada grup, integrat pels aproximadament 30 socis que hi formen part.
Quant a les mancances, Calvo va indicar que s’ha de començar a parlar més sobre educació social, que durant molts d’anys s’ha confós amb el treball social. Al mateix temps, va observar que «a la junta de l’entitat només hi ha un home i n’hi ha dos més pendents d’entrar»,  i va apuntar que tot i que lentament la societat es va desenvolupant, és un ofici que històricament ha estat lligat a les dones pel vessant de l’acompanyament a les altres persones.

Amb tot, el cap de Govern, Xavier Espot, ha mostrat interès a conèixer l’Apeesa. És per aquest motiu que durant el desembre està prevista una reunió amb la junta perquè aquesta presenti la feina que està fent al país. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT