PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Quatre candidats (o més) pendents

Demòcrates, Terceravia, Concòrdia i Progressistes-SDP encara no han escollit el cap de llista nacional per als comicis vinents

Per Albert Belis

Xavier Espot, en un acte electoral de Demòcrates pocs dies abans de les darreres eleccions.
Xavier Espot, en un acte electoral de Demòcrates pocs dies abans de les darreres eleccions. | XAVIER PUJOL

Quan tot sembla indicar que les eleccions seran entre el final de l’hivern i el principi de la primavera de l’any vinent, alguns partits ja tenen definits els candidats a encapçalar la llista nacional, com és el cas del Partit Socialdemòcrata (PS) –Pere López–, Acció –Judith Pallarés–, Liberals d’Andorra (L’A) –Josep Maria Cabanes– i Andorra Endavant (Carine Montaner). Mentrestant, altres formacions encara estan pendents de prendre una decisió: Demòcrates, Terceravia, Concòrdia i Progressistes-SDP, tenint en compte que a dia d’avui encara hi ha opcions polítiques que no han anunciat si es presentaran o no als comicis.

El congrés ordinari de DA del 16 de novembre podria servir per anunciar que Espot opta a la reelecció

Però anem a pams, la indefinició que més destaca és la de Demòcrates. Tot sembla indicar que Xavier Espot, l’actual cap de Govern, optarà a la reelecció, però encara no s’ha fet oficial. De fet, ell mateix va assegurar el mes de setembre que quan tornés de l’assemblea general de l’ONU comunicaria al partit la seva decisió i que ho faria públic. De moment, almenys la segona part no s’ha complert. Així les coses, segons informa la formació, no fan primàries i el candidat s’ha de presentar a l’executiva, que l’ha de validar, i encara no se n’ha presentat cap. En aquest context, Demòcrates celebra congrés ordinari el 16 novembre vinent i, tot i que no és el fòrum marcat pels estatuts per escollir candidat, podria ser que s’aprofités per anunciar-ho durant la celebració, tal com va deixar entreveure el mateix Espot durant la Fira d’Andorra la Vella.

L’altre partit que encara no ha escollit candidat és Terceravia, amb Josep Pintat com a opció que en principi seria la més factible, però ni molt menys decidida. Segons fonts del partit, «en aquests moments, defugim l’electoralisme i centrem tots els esforços en la gestió de la crisi econòmica, social i energètica que pateix el país». Respecte a l’elecció del candidat, «quan arribi el moment, se sabrà», sentencien.

A l’altra banda de la balança hi ha una de les opcions que ha entrat amb força des de principi d’estiu: el moviment que ja ha esdevingut partit Concòrdia. Un dels seus impulsors, Martí Alay, explica que «estem a l’espera de poder fer l’assemblea constituent, que serà el tret d’inici del partit, i en aquell acte serà quan ho decidirem». Ara bé, afegeix, «per a nosaltres el més important són les copresidències, ja que al nostre entendre és el que farà de contrapès per tal de fer que el partit perduri molts anys, i que no s’acumuli tant poder en una sola persona».

Per últim, Progressistes-SDP, que fa quatre anys es va quedar fora del Consell General i actualment està poc actiu, celebrarà el consell nacional el dissabte 17 de desembre vinent, amb l’objectiu de debatre l’estratègia electoral.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT