Escaldes-Engordany
Les floristeries deliberen si apugen preus o els mantenen
Els centres més venuts han estat els de crisantem i les seves variacions, a més de les flors típiques de la temporada com les roses, els llirs i els clavells
Tots Sants és una tradició per recordar els avantpassats, i la creença diu que el dia 1 de novembre els vius visiten els morts, i el dia 2 són els morts qui visiten els vius. Per això, el primer dia de novembre hi ha el costum d’anar al cementiri a visitar la tomba dels avantpassats, ordenar-la i ornar-la amb flors. Enguany, s’han millorat les vendes de l’any passat, però algunes floristeries han hagut d’apujar el preu dels seus productes. D’altres, els han pogut mantenir.
En aquest sentit, la propietària de la Floristeria Marina, Maria Lanza, va dir que «com a tots llocs, s’ha apujat el preu una mica, en el meu cas un 5%». De la mateixa manera, també els han hagut d’apujar a Borges Flors: «He augmentat els preus en la mesura del que me’ls han pujat a mi. Però la diferència respecte de l’any passat ha estat d’un euro, dos com a molt», va explicar la gerent, Paula Borges.
Són poques les floristeries que han pogut mantenir el preu, gràcies, en part, al fet que els seus proveïdors no els han apujat. Aquest és el cas de Flors del Paradís: «Podem oferir els mateixos preus que els darrers anys», va dir la propietària, Ana Maria. Alguns altres establiments de flors lluiten per poder mantenir els preus. Per exemple a Flors Annabel, on la mestressa, Annabel Gonçalves, va declarar que «han encarit els proveïdors i el transport, però vull procurar mantenir els preus, almenys tot el que pugui».
Les vendes, però, han augmentat en comparació amb l’any passat. «La gent sembla que ha sortit amb més ganes», va assenyalar Lanza. Per això, els estocs de les floristeries pràcticament s’ha esgotat. Gonçalves va explicar que «s’ha venut gairebé tot el gènere», i Borges va dir que «excepte quatre centres que em queden, la resta s’ha venut tot». Amb tot això, les compres de flors per Tots Sants han estat «similars» a les de prepandèmia, van coincidir les responsables.
Els centres més demanats han estat, com segueix la tradició, els de crisantem i les seves variacions. «S’ha venut de tot, des de coses petites pels anells de les portes dels nínxols fins a centres molt grans, sobretot amb plantes de crisantem», va dir Ana Maria. Les altres flors més demanades han estat les característiques de la temporada, «les roses i els llirs també s’han venut molt, que són les flors típiques d’ara», va assenyalar Borges. D’altra banda, el clavell també ha estat un producte molt demanat en aquestes dates.