PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La tradició encara és viva

La venda de panellets continua en augment d’ençà de l’impacte del coronavirus

Per Pol Forcada Quevedo

Alguns dels panellets que ofereix Fleca Font.
Alguns dels panellets que ofereix Fleca Font. | PFQ

Tots Sants és una festivitat tradicional catòlica per recordar els avantpassats. Per aquest motiu, els cementiris s’omplen de flors que les persones compren per evocar els seus familiars. Tot i això, aquesta època no només són dies de dol i nostàlgia, ja que també se celebra la tradicional Castanyada, l’elaboració de panellets i la menja de moniatos i castanyes.

L’origen de Tots Sants es remunta fa uns 1.300 anys impulsat pel Papa Gregori III, que durant la seva època pontifícia va voler venerar tots els sants almenys un dia l’any, consagrant una capella a la Basílica de Sant Pere en honor a aquests. Més tard, l’any 835, el Papa Gregori IV va estendre aquesta celebració a tota l’església. Ara, el catolicisme celebra el primer diumenge de Pentecosta, aquesta festivitat consagrada per a tots els difunts.

Així doncs, els panellets prenen una part important d’aquesta festivitat. Es desconeix l’origen exacte, però se sap que al segle XVIII ja s’elaboraven per portar-los a les tombes dels difunts com ofrena. Avui dia ja no fan aquesta funció, però la seva elaboració segueix més vigent que mai. En aquest sentit, una de les responsables de Fleca Font, Elena Manteiga, va dir que aquest any s’han venut més panellets que l’anterior, quan es van duplicar les vendes del 2020. «En data de 27 d’octubre ja portàvem més vendes que l’any passat, i esperem poder superar també les vendes d’abans de la pandèmia», això si, començant una setmana abans. Enguany, els costums no canvien, i els panellets més venuts són els de pinyons, ametlles i coco. Igual que la resta d’indrets i de comerços, els productes han apujat el preu, però Fleca Font els continua venent a un dels preus més baixos del país. «Tenim menys marge de benefici, però hem mantingut el preu de l’any passat», va comentar Manteiga.

L’altre protagonista de Tots Sants són les castanyes. Com els panellets, s’origina a finals del segle XVIII, però en aquest cas no eren l’ofrena sinó el banquet funerari. Aquesta celebració continua sent inqüestionable, i amb el pas dels anys s’ha convertit en una trobada familiar i d’alegria. Aquest any, però, la venda d’aquest producte ha baixat un 50% en comparació l’any passat. El motiu no és perquè hagin deixat d’agradar, sinó les dates. «Comencem al pont del Pilar, on ja es fa molta feina perquè hi ha molt turisme. Però aquest any no s’ha fet perquè queia en dimecres. Per la fira de l’automòbil tornàvem a fer feina, però el diumenge va ploure i no es va fer res», va dir el castanyer de l’avinguda Meritxell, Jesús Feced. L’encarregat de la parada ha optat per seguir la mateixa estratègia que Fleca Font i no tocar l’import: «ens ha pujat el butà, el gasoil, les castanyes, les paperines, però he decidit mantenir el preu de l’any passat», afirmava. 

A aquestes tradicions, s’ha afegit recentment el Halloween. Una festivitat que coincideix, i inclús podríem dir que competeix, amb les tradicions catalanes. Aquesta festa estatunidenca s’ha arrelat a la resta del món, però amb algunes diferències. Aquí, la principal és que no es veuen els nens i nenes disfressats pel carrer, demanant porta per porta el famós trick or treat. De totes maneres sembla que el Halloween agafa més força any rere any, però no la suficient, almenys de moment, per superar la Castanyada o els panellets. «Segur que la gent compra altres coses, però el panellet és el panellet», explicava la responsable de Fleca Font. Sembla que podem estar tranquils per un temps, i celebrar també que els costums continuen superant la novetat. I és que, al cap i a la fi, la tradició és la tradició.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT