PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

De Roads a Tudel: la bici com a símbol de la llibertat de la dona

L’exposició és temporal i gratuïta, i s’ubica al primer pis de l’espai

Per El Periòdic

Espai expositiu de la mostra temporal.
Espai expositiu de la mostra temporal. | Comú d’Andorra la Vella

El nou centre museístic del Prat de la Creu, més conegut com a Bici Lab Andorra (BLA), acull a l’interior de les seves parets la seva primera mostra temporal. Una exposició titulada La dona i la bicicleta que, a través del relat de 13 esportistes, pretén donar a conèixer com aquest invent es va convertir primer en un símbol de lluita per a l’emancipació femenina i, actualment, per la igualtat entre dones i homes.

La mostra, que està ubicada al primer pis de l’espai i es pot visitar gratuïtament, recull el testimoni d’esportistes com el de l’anglesa Miss Roads, filla d’un fabricant de tricicles que es va fer famosa per avançar el carruatge de la reina d’Anglaterra durant una desfilada reial amb un dels ginys del seu pare. Una gesta que, a part de convertir-se automàticament en una campanya de màrqueting amb ressò internacional per la marca, va impactar tant a Isabel II que ella mateixa va voler adquirir-ne un model per a ús propi. 

L’exposició, per altra banda, també dona a conèixer la història d’Annie Londonderri, una noia americana que, amb aquest sobrenom, va fer la volta al món en solitari l’any 1984. «Va passar per països on una dona tindria problemes per a fer-ho actualment» va destacar el director del centre, Eduard Tarrés. Una altra d’aquestes 13 dones és Marthe Hesse, que l’any 1905 va formar part d’un grup de 60 ciclistes que van ser desafiats a pujar el famós coll del Tourmalet per a provar un nou sistema de dos pinyons que havia patentat un fabricant. Ella, doncs, va ser una dels únics quatre ciclistes que van arribar al cim sense posar els peus a terra. Un altre cas és el d’Alfonsina Strada, una ciclista italiana que es va inscriure al Giro d’Itàlia l’any 1924 fent-se passar per home, ja que estava prohibida la participació femenina. L’esportista es va fer coneguda perquè, tot i ser descoberta per l’organització, li van permetre continuar amb la cursa gràcies al gran suport popular que va rebre. 

La mostra es complementa amb un recull d’entrevistes fetes a dones ciclistes al llarg dels darrers 30 anys. Una d’elles és l’andorrana Ariadna Tudel, l’única ciclista professional que hi ha hagut a Andorra. L’exposició, de fet, mostra com «el ciclisme femení és un dels esports en què hi ha hagut més avenços» declarava Tarrés, mentre recordava que aquest any, el Tour de França femení va tenir una gran cobertura mediàtica i un bon seguiment per part del públic, segons informa l’ANA.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT