PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Compartir experiències entre reserves de la biosfera per contribuir a l'equilibri entre patrimoni i desenvolupament sostenible

Ordino celebra el segon aniversari de la parròquia com a Reserva de la Biosfera

Per El Periòdic

Algunes de les activitats paral·leles als jardins d'Areny-Plandolit.
Algunes de les activitats paral·leles als jardins d'Areny-Plandolit. | ANA / M.P.

Ordino es troba immers aquest dissabte en els actes de celebració del segon aniversari de la parròquia com a Reserva de la Biosfera. Al llarg del dia, l'Auditori Nacional i els jardins d'Areny-Plandolit acullen una sèrie d'actes oberts al públic com ara xerrades, jocs interactius i dinàmiques participatives per a tots els públics que tenen com a objectiu posar en valor la certificació aconseguida per Ordino i l'intercanvi d'experiències amb altres territoris de muntanya que també són reserva de la biosfera.

La jornada ha arrencat amb el cicle de xerrades Altres reserves de biosfera de muntanya, una activitat organitzada conjuntament amb Andorra Recerca i Innovació (ARI). El cònsol major ordinenc, Josep Àngel Mortés, ha destacat la importància de l'esdeveniment ja que permet "compartir experiències amb diferents persones d'altres reserves de la biosfera" per contribuir "a aquest equilibri entre el patrimoni natural i el desenvolupament sostenible". "Penso que és una satisfacció poder celebrar aquest dia i dir que vam encertar en voler esdevenir reserva de la biosfera i ser la primera parròquia d'Andorra que ho aconsegueix", ha afegit.

Una de les persones que també ha pres part de la jornada matinal ha estat la coordinadora de l'oficina tècnica de la Xarxa mundial de reserves de la biosfera de muntanya, Natalia Castro, qui ha manifestat que l'organisme té la missió d'unir elements com la investigació i la gestió per tal de donar resposta a les necessitats específiques que tenen els territoris de muntanya en tot el món, utilitzant les reserves de la biosfera en el seu paper com a "laboratoris d'investigació" per al desenvolupament sostenible.

L'experta ha indicat que les muntanyes són ara mateix les "puntes de llança" de la crisi climàtica i de la crisi de la biodiversitat i, per tant, "la xarxa mundial ens permet donar un enfocament i una resposta específica a la problemàtica d'aquests territoris que representen el 25% de la superfície terrestre". Actualment, ha dit, 460 de les 770 reserves de la biosfera que té identificades la xarxa estan ubicades en territoris de muntanya, malgrat que només formen part d'aquest organisme unes 30. De fet, Castro ha explicat que Ordino ha estat una de les primeres reserves a sumar-se.

Finalment, ha declarat que les reserves de la biosfera en territoris de muntanya tenen el potencial d'integrar la població amb la feina que es desenvolupa en el territori per tal que això serveixi per generar coneixement científic i per arribar a una millor gestió dels espais.

A banda de les xerrades més teòriques, Ordino també celebra durant tot el dia un seguit de tallers d'experimentació adreçats als infants perquè puguin començar a entendre de petits què representa ser reserva de la biosfera. De cara a aquesta tarda, els actes es clouran amb la representació de l'espectacle Versant Vivant, que tindrà lloc a partir de les 18.00 hores a l'Auditori Nacional.
 

Candidatura nacional a reserva de la biosfera

D'altra banda, Mortés també s'ha referit a les declaracions de la cònsol menor, Eva Choy, sobre la candidatura del Principat per esdevenir el primer país del món en ser Reserva de la Biosfera. En unes declaracions als mitjans, Choy va donar a entendre que la candidatura andorrana havia estat precipitada, ja que era molt ambiciosa quant als terminis.

És per això que Mortés ha aclarit que hi ha hagut una mala interpretació de les declaracions, ja que en cap moment es buscava una crítica cap a l'Executiu. "El Govern està fent la seva feina i estic convençut que d'aquí a poc temps arribarem a ser el primer país del món en ser Reserva de la Biosfera, però és cert que és un tema que no és fàcil perquè a Ordino ens va costar molt temps poder-hi arribar perquè hi ha molta feina al darrere", ha explicat.

A més a més, ha afegit que per assolir aquesta certificació és clau la participació ciutadana perquè "és un dels elements que es tenen en compte a l'hora de valorar les candidatures" i, aquest fet, "té un procés més o menys llarg depenent de la dimensió de la reserva". "Entenc que Andorra com a país està seguint aquest procés i de vegades les dates no es poden complir per motius 'x' i ens haurem d'esperar a més endavant", ha conclòs, segons ha informat l'ANA.

PUBLICITAT
PUBLICITAT