PUBLICITAT

Andorra la Vella

Patronal i sindicats accedeixen a apujar un 5% el salari mínim el 2023

Malgrat això, els dos actors no arriben a cap acord per establir un increment dels altres sous

Per Àlex Pont

Un instant de la reunió del Consell Econòmic i Social, ahir.
Un instant de la reunió del Consell Econòmic i Social, ahir. | SFGA / CESTEVE

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i la Unió Sindical d’Andorra (USdA) accedeixen a apujar un 5% el salari mínim de cara l’any que ve amb la finalitat de pal·liar la disminució de poder adquisitiu de la població més desfavorida i encarar el context d’augment de les tarifes energètiques i l’encariment general dels preus. Així ho van afirmar ahir ambdós actors després de la reunió del Consell Econòmic i Social (CES), en què també van tractar com afectarien el país les noves mesures d’estalvi energètic.

Al seu torn, el director de la CEA, Iago Andreu, va reconèixer que la situació actual «evidencia que cal una revalorització dels sous mitjançant una fórmula ajustada per a cada sector econòmic». En aquest sentit, Andreu va reiterar la posició a favor del conveni col·lectiu sectorial que fa temps que sosté la patronal per fer front a la problemàtica derivada de  les modificacions retributives. Així, es va posicionar en contra de les pujades obligatòries decretades pel Govern perquè «aquestes mesures no contemplen la casuística i les particularitats de cada àmbit econòmic i fan que es perdi el diàleg sectorial».

Malgrat que es va produir un primer acostament de posicions envers l’increment dels sous mínims, tant la CEA com l’USdA no es van posar d’acord amb relació a les modificacions dels altres nivells salarials com el medià o el mitjà. Igualment, la patronal es va queixar de nou de les formes que proposen els sindicats i l’Executiu. D’aquesta manera, Andreu va indicar que la manca de representants dels treballadors de moltes empreses del Principat «no és responsabilitat de la patronal» i que, alhora, «costa molt trobar la capacitat dels assalariats per organitzar-se i avançar en la formació dels convenis».

Pel que fa a la part sindical, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va constatar que «podem acordar un increment del 5% del salari mínim, encara que la nostra posició gira al voltant d’establir aquesta pujada durant quatre anys i, posteriorment, recuperar la paga extraordinària». Basant-se en la posició de la CEA, Ubach va subratllar que «per molt que defensin els convenis col·lectius dels treballadors, la realitat del Principat es troba molt lluny d’aquí». Paral·lelament, va assegurar que «també estem disposats a discutir si és necessari o no apujar els salaris més elevats».

Fent referència a la incidència de la inflació en el marc de l’augment de la retribució mínima, la patronal adverteix que es podrà dur a terme sempre que la previsió del nivell de la inflació es mantingui «al tomb» del 5%. En aquest sentit, els sindicats es van mostrar a favor d’apujar el preu dels lloguers una quarta part proporcional a l’IPC. A tall d’exemple, Ubach va assenyalar que «si els salaris augmenten un 4%, els lloguers no haurien de superar un increment de l’1%».

D’altra banda, els sindicats manifesten que, després de l’assemblea realitzada amb el SAAS, emetran una decisió sobre la impugnació del conveni col·lectiu de l’hospital, ja que l’USdA està en contra del format en què es va dur a terme. «L’empresa va aprovar el conveni sense que existís un retorn als treballadors; així no es fan les coses», va dir Ubach.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT