PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La corporació escaldenca compra un terreny a tocar del pont d’Engordany

L’oposició lamenta la forma d’assabentar-se d’aquesta operació

Per El Periòdic

Un moment de la sessió de Consell de Comú d’Escaldes-Engordany, ahir.
Un moment de la sessió de Consell de Comú d’Escaldes-Engordany, ahir. | ANA / M.F.

El Comú d’Escaldes-Engordany ha decidit adquirir una parcel·la a tocar del pont d’Engordany per un valor de 240.000 euros. Es tracta d’un terreny de 157 metres quadrats en el qual s’hi poden fer «moltíssimes coses», tal com va comentar la cònsol major, Rosa Gili. Així, va assenyalar com a possibilitats que s’hi pugui fer l’ampliació de l’arxiu comunal que està a tocar, una plaça o fins i tot un mirador, tenint en compte que en aquesta zona s’ha de construir el projecte Caldes. Des de l’oposició es va donar suport a la compra, però van lamentar «les formes», ja que van destacar que es van assabentar d’aquesta operació a través de la documentació prèvia que se’ls envia abans d’una sessió de Consell de Comú.

Així, Gili va manifestar que encara no se sap ben bé què es farà en aquest terreny, però que hi ha diferents «idees sobre la taula». La cònsol va defensar que el comú té la voluntat de «capitalitzar en terrenys el Comú d’Escaldes-Engordany» i va recordar que en aquest mandat s’ha comprat la parcel·la on hi havia l’hotel Pla, s’ha rebut en espècies uns locals a l’avinguda del Fener i ara es completa aquesta compra amb la qual cosa es continua aportant «patrimoni» al comú. En aquest sentit, va defensar que es faci aquesta compra ara «ja que quan hi ha un acord s’ha de formalitzar» perquè si no una de les parts pot canviar d’opinió. Des de la minoria es comparteix la política d’adquirir patrimoni que vagi a parar al comú, però van lamentar com s’ha fet l’operació. D’aquesta manera, el cap de l’oposició, Miquel Aleix, va dir que se n’han assabentat a través de la documentació lliurada per a la celebració del consell de comú i va lamentar, en aquest sentit, que en les comissions no se n’hagués aprofundit. Aleix va incidir en el fet que ells volen fer «una oposició constructiva» i fer aportacions. «Reclamem que en les decisions cabdals puguem tenir un debat serè i es faci una anàlisi dels temes en les comissions», va afegir. Al seu torn, el seu company Jordi Vilanova va destacar que els «sap greu» que per fer aquesta compra s’hagin «minorat partides significatives» com les destinades a manteniment de Caldea i de l’escola bressol. Sobre aquest aspecte el cònsol menor, Joaquim Dolsa, va destacar que haurien pogut pagar amb tresoreria, però que s’ha optat per la reconducció de partides, ja que les de Caldea no es faran servir, perquè el manteniment ja no correspon al comú després de l’acord signat fa uns mesos. I quant a l’escola bressol, la cònsol major va puntualitzar que la partida que es redueix és una destinada a baixar la temperatura i que encara està en estudi com fer-ho, amb la qual cosa la decisió no està presa i es pot materialitzar més endavant.

Durant el debat sobre la participació de l’oposició en la presa de decisions, Gili va agrair que facin aportacions i els va manifestar que no es va informar abans per la càrrega de feina que té la majoria. De totes maneres, va lamentar que quan es comparteix informació hi pugui haver filtracions. Així, va comentar que la compra que s’havia d’aprovar ahir ja sortia en un mitjà de comunicació el dimecres. Vilanova va destacar, en les declaracions posteriors a la premsa, que «si un ciutadà em pregunta li responc, ja que és informació pública», i va afegir que ells també se n’han assabentat de moltes coses per la premsa.

Qüestionats sobre els estudis de càrrega que els comuns han de tenir enllestits en un any, la cònsol major va manifestar que es fa complicat saber si els podran tenir abans, perquè hi ha «algunes dades» que té el Govern i altres els comuns. Així, va afegir que hi ha «un treball molt important» a fer per tenir enllestits aquests estudis i va incidir que hi ha qüestions que encara s’estan «acabant de clarificar». Aleix va manifestar que si se’ls convida, estan disposats a «treballar per fer un millor futur», i va afegir que cal un debat «profund» en el replantejament dels diferents plans d’urbanisme, va informar l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT