PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS creu que el projecte de llei de biomedicina és «insuficient»

Vela assenyala que és imprescindible regular el punt del medicament

Per Lídia López

Imatge d’arxiu dels consellers generals socialdemòcrates.
Imatge d’arxiu dels consellers generals socialdemòcrates. | PS

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata (GPS) ha presentat una esmena a la totalitat al Projecte de llei de recerca en l’àmbit de la salut i la biomedicina perquè consideren que el text «és insuficient i molt esbiaixat». Així ho va indicar la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela, que assenyala que «entenem que aquesta llei havia de ser una proposta molt ambiciosa», però «els experts que ens han ajudat a elaborar aquesta esmena han detectat buits molt importants pel que fa a la regulació».

D’aquesta manera, la consellera general va asseverar que el projecte de llei presenta «un seguit de mancances pel que fa a l’avaluació i el control de la recerca». Vela també va indicar que el text conté procediments «que no estan acuradament establerts a la llei» i que demostra «un problema a escala terminològica, que és molt imprecís i barreja conceptes», destacant al voltant del darrer punt que «en una llei d’aquestes característiques, la precisió és la seva base per tal de no generar inseguretat jurídica». A més a més, la socialdemòcrata també va compartir que el projecte de llei «no desenvolupa totes les normes internacionals i europees ni totes les bones pràctiques estipulades en biomedicina».

En qualsevol cas, la principal mancança i un dels punts primordials que des del grup parlamentari han detectat, juntament amb els experts consultats, és la regulació del medicament. «El text no contempla ni desenvolupa el tema del medicament, que nosaltres entenem que és important que es desplegui perquè el principal interès que té Andorra en una llei d’aquestes característiques és que puguin venir empreses innovadores del sector de la recerca biomèdica per tirar endavant projectes al país», va refermar Vela, que va lamentar que «hi ha un seguit de mancances que poden impedir que empreses, més enllà de Grifols, puguin operar a Andorra amb totes les garanties jurídiques».

Tenint en compte aquest buit, els socialdemòcrates apunten que «fa la impressió que és una llei que té en compte el projecte de Grifols», ja que el propòsit de la multinacional catalana amb el centre plantejat a Ordino és de fer-hi només recerca, deixant els possibles productes farmacèutics o medicaments a dur a terme a partir dels estudis impulsats al Principat pels laboratoris que tenen en altres indrets del món, recorda la consellera general. «Entenem que Grifols no vulgui fer això al país, però això no vol dir que no hi hagi una altra empresa interessada a poder elaborar medicaments al país», va justificar Vela, que va sentenciar que «a Andorra ens caldria regular la part del medicament en la llei i crear una Agència Nacional del Medicament».

Més enllà de l’esmena a la totalitat, i conscients que segurament no prosperarà, el Grup Parlamentari Socialdemòcrata també ha presentat 33 esmenes a l’articulat del projecte de llei, que segons la consellera general «venen a suplir algunes d’aquestes mancances». Sigui com sigui, el propòsit dels socialdemòcrates és «poder fer un bon debat al Consell General», pel fet que «estem parlant d’un text molt tècnic, i el que nosaltres volem és una llei que doni les garanties suficients per poder tirar endavant projectes de recerca en biomedicina al nostre país». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT