PUBLICITAT

Andorra la Vella

Filloy recalca que els comuns han de garantir el servei d’abocadors

El Govern aprova les directrius d’ordenació parroquial per elaborar els estudis de càrrega urbanística

Per Àlex Pont

El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir.
El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir. | SFGA / JAVILADOT

El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, assenyala els set comuns com els responsables de garantir l’estabilitat dels abocadors del país per absorbir els moviments de terres i pedres relacionats amb l’activitat de la construcció. Si bé ahir es va declarar desert el concurs per als centres de transferència provisional de terres i pedres, el Govern creu que, encara que no coneix les causes principals per les quals cap empresa va presentar projectes, les corporacions poden estar negociant amb els privats «noves iniciatives per atorgar una solució a la manca d’abocadors». De fet, Filloy va apuntar a la realitat legal, tant de la llei de competències com del reglament dels abocadors nacionals, per justificar la responsabilitat dels comuns per oferir aquests espais i que l’Executiu «ha intentat solucionar la situació momentàniament amb aquest concurs que ha quedat desert».

Continuant en la mateixa direcció, el ministre de Territori va explicar que el Govern va aprovar les directrius d’ordenació dels comuns per complir amb la llei que pretén garantir la sostenibilitat del creixement urbanístic. En aquest sentit, va establir una divisió de les responsabilitats que té cada actor en el procés d’adjudicació de llicències i els aspectes que ha de seguir cadascun per emetre els informes dirigits a Urbanisme i Medi Ambient. Pel que fa als comuns, aquests hauran de seguir criteris vinculats al subministrament i la distribució de l’aigua potable i l’energia elèctrica, juntament amb aspectes com l’accessibilitat de les xarxes viàries secundàries i la depuració d’aigües residuals, entre altres.

Amb relació als abocaments de terres derivats del procés de construcció d’infraestructures, els privats interessats tindran la responsabilitat d’assignar el destí de les terres i pedres extretes. Fent referència al Govern, aquest té assignada la responsabilitat en àmbits com el subministrament elèctric, la conducció d’aigües residuals i el tractament de residus sòlids.

D’altra banda, Filloy va remarcar que hi ha excepcions a les quals no s’haurà d’aplicar el nou filtre, com les instal·lacions de dispositius de protecció de riscos naturals o la construcció d’habitatges de lloguer. També va indicar que en el cas que les corporacions enllesteixin els informes abans del termini d’un any, podran començar a aplicar el nou reglament.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT