PUBLICITAT

Ordino

Choy avisa que la candidatura de país per a la Unesco és «feixuga»

El comú celebra el segon aniversari de la Reserva de la Biosfera amb una exposició fotogràfica

Per Àlex Pont

La cònsol menor d’Ordino, Eva Choy, i el fotògraf Sergi Pérez observen una de les fotografies de la mostra ‘Bi’osfera’.
La cònsol menor d’Ordino, Eva Choy, i el fotògraf Sergi Pérez observen una de les fotografies de la mostra ‘Bi’osfera’. | ANA / M.R.

El Comú d’Ordino considera que la data d’entrega que es va fixar per entregar el dossier amb la documentació de país per esdevenir Reserva de la Biosfera (30 de setembre) era «ambiciosa». Així ho va afirmar la cònsol menor d’Ordino, Eva Choy, assenyalant que «els treballs previs per al reconeixement de la Unesco a nivell parroquial es van eixamplar al voltant de quatre anys». Malgrat que des de la corporació emfasitzen que no els ha arribat cap motiu pel qual l’entrega dels informes nacionals s’ha posposat, Choy subratlla que, si a Ordino «l’elaboració del dossier va ser un treball molt laboriós, una candidatura que engloba tot un país ha de comportar una feina feixuga i requereix temps i implicació de tots els actors».

Continuant en la mateixa línia, el tècnic d’Andorra Recerca + Innovació (ARI) Marc Font, encarregat d’intervenir en la conformació de la candidatura de país, va declarar que el rol que desenvolupa l’organisme a l’hora de postular-se a aquest segell de qualitat és el desplegament de la documentació tècnica i, fora d’aquest àmbit, desconeix els motius pels quals es va haver de posposar un any l’entrega de tots els dossiers oficials necessaris.

D’altra banda, en el marc de la celebració del segon aniversari d’Ordino Reserva de la Biosfera, el comú va presentar els actes de commemoració del reconeixement del territori per part de la Unesco. En aquest sentit, Choy va indicar que es trasllada la celebració al dissabte, data en què es duran a terme diferents activitats a l’Auditori Nacional i als jardins de la Casa d’Areny-Plandolit. Primer de tot, però, es va presentar el llibre fotogràfic Bi’osfera dut a terme conjuntament pel Comú d’Ordino, el fotògraf Sergi Pérez i Artika Creatius. La peça consta d’un total de 125 pàgines dividides en quatre blocs temàtics (Terra, Persona, Biosfera i Futur) en què es vol transmetre mitjançant text i imatges capturades al llarg del darrer any les característiques humanes, culturals, naturals i paisatgístiques de la parròquia que la converteixen en Reserva de la Biosfera.

Al seu torn, Choy va indicar que «aquesta celebració té la intenció d’implicar a la ciutadania en la preservació i el manteniment del patrimoni natural i cultural de la parròquia». Així, des d’ahir i fins al 27 de novembre, el llibre commemorant el segon aniversari del guardó de la Unesco es pot visitar a la plaça de la Closa d’Ordino en format d’exposició fotogràfica a l’aire lliure, en què es recullen algunes de les imatges més icòniques de Pérez, passant per la fauna i la flora ordinenca, fins als esdeveniments culturals i les tradicions més emblemàtiques.

Pel que fa als altres actes programats per dissabte, es durà a terme una benvinguda i introducció a les reserves de la biosfera de la Unesco a l’Auditori Nacional a les 10.00 hores. Seguidament, s’iniciarà la presentació de la Reserva de la Biosfera d’Ordesa per donar a conèixer les seves iniciatives i els projectes. A les 11.00 hores, es farà una xerrada sobre com potenciar les comunitats de muntanya a través de la investigació i a les 11.30 hores es donarà a conèixer la candidatura de la Reserva de la Biosfera de l’Arieja. A la tarda, es duran a terme jocs infantils als Jardins de Casa d’Areny-Plandolit, juntament amb uns tallers d’experimentació i descoberta del patrimoni i l’espectacle Versant Vivant a l’Auditori Nacional.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT