PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Vila sosté que canviar la Carta Magna «no és impossible»

El raonador qualifica d’«encertat» l’informe del Consell d’Europa

Per Albert Belis

El raonador del ciutadà, Marc Vila, amb els experts de la Comissió de Venècia que van visitar el país.
El raonador del ciutadà, Marc Vila, amb els experts de la Comissió de Venècia que van visitar el país. | R. C.

El raonador del ciutadà, Marc Vila, va valorar ahir l’informe de la Comissió de Venècia, un organisme del Consell d’Europa, que considera que caldria modificar la Constitució andorrana per homologar les competències i els recursos disponibles per a aquesta institució. En aquest sentit, Vila va qualificar el document de «molt encertat» i va reconèixer que canviar la Carta Magna «és difícil però no impossible».

El raonador va argumentar que «soc conscient de la dificultat», però «tal com va el món, amb l’adveniment dels grups populistes d’extrema dreta, que posen en dubte els drets humans, hi ha d’haver una garantia afegida que es mantinguin si algun dia s’imposa una majoria d’aquesta ideologia», així que «per això és rellevant incorporar aquests canvis en l’estructura institucional al més alt nivell». A més, «si hi ha prou consens, debat previ i està prou meditat s’ha de poder fer», tot i que «no serà d’un dia per l’altre», però «sí que ha d’anar calant a la classe política», perquè «s’adonin de la importància que té abordar el tema quan es toqui la Constitució».

El raonador va recordar que li queda un any de mandat al capdavant de la institució, així que «aniria bé que de cara a la propera elecció ja aconseguim que el proper raonador tingui una mica més de pes, mitjans i capacitat d’iniciativa de la qual tinc jo ara». Així doncs, Vila va assegurar que durant aquest temps treballarà perquè es faci realitat allò que recull el document, ja que «cal adaptar al màxim la figura del raonador als estàndards europeus per la banda alta». En aquest sentit, va afegir, «es pot anar treballant respecte als principis de París i de Venècia», tot i que «alguns aspectes s’hauran d’abordar més a poc a poc», però «d’altres es poden implementar immediatament i per això seré cooperatiu al màxim amb el Consell General per abordar els canvis legislatius pertinents».

En aquest context, es poden modificar lleis sense necessitat de canviar la Carta Magna. Per exemple, la llei del raonador del ciutadà podria necessitar una majoria qualificada per ser aprovada. «És important que es visualitzi què podria fer el raonador amb una estructura diferent, més mitjans i amb més atribucions», així que «és bo que els consellers i el Govern estiguin disposats a donar un impuls a aquesta figura», però «després veurem si això es concreta amb accions», va afirmar. Així, «esperem que el pròxim Govern es posi a fer la feina i que això que ara és una bona sintonia es concreti en la propera legislatura».

L’informe de la Comissió de Venècia alerta sobre les limitacions del càrrec a Andorra. En aquest sentit, Vila va assenyalar que «som una institució petita i per això necessitaríem un pressupost més gran i contractar personal qualificat per poder assumir les noves funcions, com ara acudir als diferents tribunals, ja que hi ha un seguit de coses que amb l’estructura actual són impossibles. Seria un canvi de grau de model, perquè el document considera que el raonador hauria de ser una petita Batllia, amb capacitat d’actuar per si sol, i no haver d’acudir, com faig ara, a assessoraments jurídics externs». Així doncs, «tot això s’ha de consolidar per poder fer feina rigorosa», va afirmar Vila.

PUBLICITAT
PUBLICITAT