PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut disposarà d’una eina per gestionar les dades del càncer

Unes 900 persones participen en la Caminada 2022

Per El Periòdic

Les autoritats inauguren la Caminada contra el càncer 2022.
Les autoritats inauguren la Caminada contra el càncer 2022. | ANA / M. R.

El ministre de Salut, Albert Font, va anunciar ahir, en el marc de la celebració de la Caminada contra el Càncer 2022, que Salut disposarà de cara al 2023 d’una eina per a gestionar millor la lluita contra el càncer. «Hem de crear un instrument que ens permeti manipular les dades sobre el càncer per a veure amb què fallem com a societat», va declarar Font, mentre va afegir que, en aquest sentit, s’haurà d’estudiar «si hi ha massa fum, molts tubs d’escapament o una atmosfera massa cancerígena». En relació amb aquest tema, el titular de la cartera de Salut va assegurar que no es tracta tan sols d’un «llistat o d’un full amb números», sinó que l’objectiu final del ministeri és crear una eina «dinàmica i evolutiva que s’adapti a les necessitats del país».

Quant a les dades existents sobre la malaltia, el president d’Assandca, Josep Saravia, va considerar que no són representatives de la situació actual. «Hi ha alguna cosa que no quadra», va assegurar Saravia, qui va puntualitzar que no acaba de comprendre per què a Andorra apareix un nombre més alt de persones amb càncer de pell que als països veïns. «No entenem per què. En canvi, els càncers que predominen als altres països, com el càncer de pròstata en els homes, aquí és el càncer de còlon», va afirmar, posant de manifest el seu desconcert. Pel que fa a la polèmica sobre la instal·lació d’una unitat de radioteràpia al país, Saravia va plantejar la possibilitat de contractar el mateix servei que ofereixen els hospitals especialitzats de Catalunya a través del lloguer d’un equip.

Per un altre costat, al voltant de 900 persones van participar ahir en la Caminada contra el càncer 2022, organitzada per l’Associació Andorrana contra el càncer (Assandca), Pyrénées Andorra i la Fundació Jacqueline Pradère. Tot i la pluja, la marxa es va mantenir i els participants de totes les edats van recórrer els 3,7 quilòmetres de trajecte previstos, començant per la plaça del Poble i resseguint diversos espais de la capital i d’Escaldes-Engordany, com el carrer Prat de la Creu o el Camí Prada Casadet. Saravia va valorar la jornada com «un èxit» i va celebrar que pràcticament s’exhaurissin les 1.500 samarretes que l’organització havia dissenyat per a l’ocasió. Aquesta és la novena edició de l’esdeveniment, que es va celebrar per primera vegada l’any 2020.

Les darreres samarretes s’han venut durant el cap de setmana tant a Pyrénées com a la Fira d’Andorra la Vella i a un estand al village de la Caminada, situat a la plaça del Poble de la capital. En les properes setmanes es farà el recompte dels diners ingressats i es farà el lliurament del xec a Assandca. Així doncs, caldrà esperar uns dies per poder oferir una xifra final que reflecteixi la solidaritat del poble d’Andorra en la lluita contra aquesta malaltia. L’any vinent es complirà el desè aniversari de l’esdeveniment.

PUBLICITAT
PUBLICITAT