PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La gent gran no veu clar el servei de podologia a les cases pairals

La federació demana un increment de les pensions més baixes del 8%, ja que augura una inflació del 7%

Per Albert Belis

Xavier Espot, Albert Font i Fèlix Zapatero, aquesta setmana a la festa magna celebrada a Encamp.
Xavier Espot, Albert Font i Fèlix Zapatero, aquesta setmana a la festa magna celebrada a Encamp. | SFGA/CEsteve

Després de la celebració de la festa magna aquest dimarts passat, la federació de la gent gran va valorar ahir els anuncis fets pel cap de Govern, Xavier Espot, alguns dels quals eren reivindicacions llargament esperades, sobretot la introducció del tercer pagador en els medicaments, però en el cas de la podologia van introduir algun element de dubte. 

Precisament sobre el nou servei de podologia als centres d’atenció primària (CAP) i a les cases pairals que s’estaria negociant amb el Col·legi de Podòlegs, el president de la federació de la gent gran, Fèlix Zapatero, va valorar que «nosaltres teníem una proposta, mentre ara el Govern l’ha matisat una mica, ja que s’han introduït els casals d’avis, cosa que no ho veiem del tot clar, perquè entenem que la podologia necessita un entorn sanitari amb les eines específiques, i les cases pairals de moment no tenen sales preparades des d’un punt de vista sanitari», però pel que fa als CAP «és el que sempre hem volgut». La proposta del col·lectiu de gent gran era que un podòleg assalariat del SAAS donés el servei al CAP, però «si el Govern ha negociat amb el col·legi un altre model, també està bé, tot i que cal establir un protocol d’actuació». El servei costaria uns 5 euros –un preu inferior a l’habitual– i requeriria recepta prèvia per part del metge referent.

Quant a l’anunci de la introducció del tercer pagador per a la gent gran en els actes i medicaments farmacèutics, de manera gradual, a partir del mes de gener i fins a l’estiu vinent, Zapatero va afirmar que «és el que tocava, tot i que encara queden pendents alguns serrells; el que va fer el cap de Govern és concretar més els períodes de posada en pràctica, i suposem que començaran pels medicaments més cars, perquè pot tenir més impacte per als pacients i és el tema més important per la gent gran». Així doncs, «si es fa el que ens va dir, no faltarà res per implementar pel que fa al nostre col·lectiu. Sembla que el Govern s’ha espavilat, en part gràcies a la nostra pressió, i també perquè ja feia molts anys que ho arrossegàvem, així que tard o d’hora havia de passar. La nostra junta ha estat molt negociadora, i la suma de gotetes durant molts anys ha fet que al final s’ha omplert el got», va relatar. A més, va recordar que des de l’1 d’octubre ja hi ha noves prestacions sota el règim del tercer pagador que afecten el col·lectiu de la gent gran, i que encara estaria pendent, a més dels medicaments, els dentistes.

Per un altre costat, en un escenari en què a finals d’any s’hauran de fixar l’increment dels salaris i dels lloguers en funció de la inflació, també entren en joc les pensions. En aquest sentit, la gent gran considera que les pensions inferiors al salari mínim (uns 1.200 euros) s’haurien d’apujar un 8%, ja que auguren que la inflació arribarà al 7% (el juny estava per sobre i ara està lleugerament per sota). Pel que fa a les pensions superiors al salari mínim, proposen que es congelin. «És un començament de mínims, ja que en funció dels números de la CASS o del Govern, podran fer-ho d’una manera o d’una altra, però la nostra proposta és per les pensions més baixes, també les de viduïtat», va afirmar Zapatero, que va aclarir que, de moment, encara no han tingut resposta per part de l’Executiu, pendent encara de l’aprovació del pressupost.

Espot també va anunciar durant la festa magna més prevenció en càncer de còlon, recte o pròstata, una mesura també celebrada per la federació de la gent gran. A més, proposen campanyes de prevenció de malalties dermatològiques, ja que el càncer de pell hauria augmentat en els darrers temps.

PUBLICITAT
PUBLICITAT