PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’ACU carrega contra el Govern per la pujada del preu de la llum

Ferreira defensa la gratuïtat del transport públic pels temporers

Per Àlex Pont

Una bombeta encesa.
Una bombeta encesa. | Freepik / Benzoix

L’Associació Andorrana de Consumidors i Usuaris (ACU) carrega contra el Govern amb relació a les polítiques d’encariment del preu de la llum, el qual afectarà la població amb un increment mitjà de les factures d’un 8%. Així ho va destacar el president de l’ACU, Lluís Ferreira, el qual va indicar que «el fet de voler promoure l’estalvi energètic en l’època de temporada alta de visitants no té gens de sentit». A més, tot i les recomanacions de rebaixar el consum elèctric per part de l’esfera pública, Ferreira va criticar «la instal·lació de llums innecessàries i el malbaratament de recursos en projectes secundaris en algunes parròquies».

Un cop més, l’ACU va demanar al Govern que utilitzi les eines que té a l’abast per «alleugerir la càrrega de la ciutadania» com l’impacte dels impostos especials dels hidrocarburs. Igualment, Ferreira va lamentar que aquelles persones que van decidir apostar per la instal·lació de calefacció elèctrica per promoure la sostenibilitat i pal·liar l’augment del preu del gasoil es veuran afectades per una pujada de l’electricitat imminent abans que arribi l’hivern. Quant a les proclames del Ministeri de Medi Ambient sobre la proliferació de l’ús del cotxe elèctric, Ferreira va dir que «es fa molt difícil fer un canvi de paradigma si les tarifes no paren de pujar».

Fent referència als crèdits extraordinaris que l’Executiu destinarà per ajudar al pagament de la factura de la llum d’aquelles famílies més necessitades, Ferreira va dir que es tracta d’una «mesura encertada». Malgrat això, va indicar que <»una ajuda temporal que s’eixamplarà uns mesos, com a molt, no és una solució definitiva al problema estructural». Per una banda, va afirmar que el Govern duu a terme mesures per millorar el poder adquisitiu de la població amb la gratuïtat del transport públic, però alhora «la situació es torna a equilibrar negativament amb el preu dels subministraments bàsics». A propòsit del transport públic de franc, l’ACU va criticar el fet que els temporers, els quals «s’encarreguen de què el país funcioni correctament durant la temporada d’hivern», hagin de pagar per utilitzar el servei d’autobús i no s’hagin inclòs a la gratuïtat.

Impost del tabac 

D’altra banda, Ferreira va incidir en l’augment de l’impost del tabac. Així, va explicar que l’ACU participa en la negociació d’una moratòria per tal que els preus d’aquest producte no s’hagi d’adequar a les tarifes d’Europa. Tanmateix, va indicar que «si continuem en la mateixa línia, no caldrà demanar res perquè els preus ja s’estan equiparant i la pujada dels impostos del Govern no ajuda». Quant a l’argument de l’Executiu per lluitar contra el contraban, Ferreira va dir que «mentre hi hagi diferencial, hi haurà tràfic il·lícit». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT