PUBLICITAT

Andorra la Vella

Interior defensa un nou pla de comunicació pel Cos Penitenciari

Espot referma la voluntat pel projecte de progressió professional

Per Àlex Pont

Un moment de la celebració del patró del Cos Penitenciari.
Un moment de la celebració del patró del Cos Penitenciari. | SFGA / CESTEVE

El ministre d’Interior, Josep Maria Rossell, va anunciar ahir la voluntat d’implantar un nou pla de comunicació transversal a través del Cos Penitenciari per afavorir les relacions entre els diferents departaments, sindicats i comandaments principals. En aquest sentit, va afirmar que «l’anhel d’aquest nou projecte consisteix en la conciliació entre les diferents parts del cos i a la promoció de la comunicació, tan externa com interna, i la participació, juntament amb una implantació efectiva del reglament d’accés i promoció dels agents». 

De la mateixa manera, el ministre d’Interior va recordar que l’estudi de clima laboral que es va dur a terme en el centre penitenciari va servir per «reafirmar els neguits que nosaltres ja havíem detectat prèviament entre els funcionaris». A partir d’aquest punt, Rossell va afirmar que els reglaments que van sorgir de l’estudi posterior es troben avui dia en el si de la comissió consultiva. A banda, es va pactar el contingut amb els sindicats i la direcció per fer del reglament «una eina que promou la transparència, l’objectivitat i la proporcionalitat a l’hora de fer concursos i atorgar més oportunitats d’establir una carrera professional».

Fent referència al discurs de les autoritats en el marc de la celebració de la patrona de la Mare de Déu del Remei, el cap de Govern, Xavier Espot, va felicitar la direcció i els integrants del Cos Penitenciari per haver garantit «el compliment de les condemnes dels interns amb seguretat, juntament amb el respecte a la seva dignitat», tant en els àmbits de crisi de la pandèmia com a posteriori. A banda, Espot va refermar l’anhel de la implantació del nou pla de progressió professional per als treballadors, sotsoficials i oficials del sistema amb la finalitat de premiar l’especialització i el servei, i garantir la màxima estabilitat laboral al cos.

De la mateixa manera, el cap de Govern va reconèixer la tasca dels agents penitenciaris per «vetllar» per una funció pública, social i transversal que «ha de contribuir a la consecució d’una societat més cohesionada, justa i social». Igualment, també va afegir que és necessària una aplicació de penes amb «rigor i humanitat i contribuint a la reinserció dels reclusos, perquè una millor reinserció equival a una major seguretat ciutadana i un augment de la qualitat democràtica del país». 

A més a més, Espot va recalcar que des del Govern s’està treballant per implementar noves polítiques que afavoreixin la paritat en la plantilla professional del cos «per fomentar la no discriminació entre homes i dones». En la mateixa direcció, Rossell va incidir en la recent incorporació de dues dones al funcionariat i que una altra està realitzant el procés d’instrucció per formar-ne part al futur. Així, va puntualitzar que «espero que pròximament en siguin moltes més, ja que també en aquesta professió és important que cada vegada hi hagi una major presència de dones».

Pel que fa a les jubilacions, el Govern preveu en el pressupost un total de quatre noves places d’agent penitenciari per suplir les vacants d’aquells treballadors que es retiren, mentre que Interior no contempla necessari, de moment, adoptar mesures que estableixin un nombre superior de places de funcionaris per continuar amb l’activitat professional de la presó.

Quant a la celebració de la patrona, es va dur a terme una missa a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella i, posteriorment, un acte oficial al Centre de Congressos que, a banda dels parlaments duts a terme pels representants del Govern, el director del centre penitenciari de la Comella, Miquel Àngel Garcia, va comptar amb els treballadors guardonats pels més de 15 i 25 anys de servei a la presó.

Al seu torn, Garcia va afirmar que, gràcies a la implantació dels nous reglaments «l’ambient està més distès i es nota un major grau  d’harmonia entre les files dels treballadors». Quant al futur pla de comunicació, va subratllar que ha de servir per unificar una resposta conjunta dels sindicats, «ja que a vegades alguns es pronuncien i altres no». Finalment, el director del centre penitenciari va admetre un «dèficit» entre algunes figures laborals com oficials, sotsoficials i formadors per garantir l’accés de nous agents i assegurar el relleu generacional de la plantilla. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT