Escaldes-Engordany
L’USdA carrega contra l’increment de la llum i les polítiques del Govern
L’EFA avala l’actuació de l’Executiu i defensa la col·laboració publicoprivada al mercat d’energia del país
La Unió Sindical d’Andorra (USdA) treu foc pels queixals davant l’anunci del dimarts sobre l’augment de les tarifes elèctriques. El seu secretari general, Gabriel Ubach, va alertar sobre l’afectació d’aquesta mesura en un context de «pèrdua de poder adquisitiu de la població», i va criticar que «les polítiques neoliberals del Govern de Demòcrates ens han portat fins on estem ara, quasi a la ruïna, i s’estan carregant la classe mitjana i el país».
El sindicat té clara quina ha de ser la primera acció per redreçar una situació que «se li ha escapat completament de les mans al senyor Xavier Espot», i és augmentar els salaris. «És de justícia social», reclama Ubach, que va asseverar que «el que no podem pretendre és dir-li a les famílies andorranes que han de pagar un 8% més de llum d’un mes per l’altre, i que cada vegada va pujant més el cost de la vida, i no fer absolutament res». En aquest sentit, el secretari general va recordar que en la darrera trobada del Consell Econòmic i Social (CES), el sindicat va demanar un increment progressiu dels salaris, per assolir una puja del 20% en quatre anys, cosa que «la CEA es va afanyar a dir que l’empresari no ho podia assumir». «Sobre un valor de 1.400 euros, una empresa no pot pagar-li 70 més al seu treballador; però ara, haurà d’assumir un 17% més del preu de la llum. Com es menja això?», es va qüestionar.
En definitiva, Ubach va insistir que «estem en un país on tenim uns salaris molt per sota del nivell de vida que té», i va clamar que «si els lloguers costen 1.500 euros, els salaris han de ser de 3.000, això és així». «No podem continuar donant salaris de 1.200 euros per un costat i venent pisos per 600.000 o 700.000, i ja no et dic els d’1,2 milions, de l’altre», va sentenciar, insistint que «els sous han de pujar estrepitosament». A la vegada, va exposar que «nosaltres ho tenim claríssim: hi ha un responsable que és el Govern de Demòcrates, així que el senyor Espot ho ha d’assumir». «El Govern està per governar per a la majoria dels ciutadans i no només per una part, i la majoria de ciutadans i famílies andorranes ho estan passant molt malament», va lamentar Ubach. Així mateix, va etzibar que «és vergonyós que l’Executiu surti a dir que donaran 150 euros a les famílies necessitades; la gent no vol almoines, vol salaris dignes».
D’altra banda, des de l’USdA també van assenyalar la pèrdua de credibilitat del cap de Govern, Xavier Espot, incidint que «no pot ser que el cap de Govern surti a la palestra dient que no augmentarà la llum fins al 2023, i que 15 dies després, ens trobem que, per decret urgent, hi ha un increment del 8% a les llars i del 17% a les empreses». Per aquest motiu, va declarar que «nosaltres li recomanaríem al cap de Govern que convoqui les eleccions com més aviat millor, perquè aquesta legislatura està totalment acabada», i va valorar que «Andorra necessita un revulsiu, algú que torni a posar el rellotge en hora». No obstant això, va compartir que «tenim l’Andorra que ens mereixem, perquè s’estan aplicant les polítiques que s’han votat en unes eleccions legítimes», i va afegir que «mentre hi hagi rucs, hi haurà qui vagi a cavall».
Facilitar als privats
Per la seva banda, des de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), van avalar les mesures del Govern en matèria d’estalvi energètic, tot i lamentar que arriben tard. «Els augments de tarifes eren necessaris perquè la llum està pujant a tota Europa i Andorra no és una excepció, i més quan el 80% de l’electricitat és importada», va apuntar el seu president, Daniel Armengol, que va detallar que «hagués estat més beneficiós començar a fer un increment dels preus progressivament al llarg d’un any i no d’aquesta manera tan sobtada». «L’austeritat a vegades és necessària si volem ser competitius al nostre entorn», va afegir.
Així mateix, des de l’EFA són partidaris de facilitar la col·laboració publicoprivada i limitar l’intervencionisme al mercat per afavorir la producció d’energia, una acció que segons va remarcar Armengol, pot contribuir a l’assoliment de la sobirania energètica. Per això, va exposar que «defensem la gestió privada dels projectes de FEDA, i els concursos que han quedat deserts en matèria de parcs solars són una de les justificacions».
Espanya tornarà a tallar avui el subministrament
Espanya tallarà per tercera vegada aquest mes el subministrament elèctric a Andorra. Així ho va avançar ahir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, en una entrevista a RTVA, on va assegurar que com en les dues anteriors ocasions, no tindrà cap afectació sobre la població. En qualsevol cas, l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, va assegurar que «no hi ha cap situació d’advertiment» per part del país veí del sud, a la vegada que va compartir que «tant Espanya com Andorra són prou responsables per aplicar aquelles mesures que considerin que poden ajudar a reduir aquesta dependència energètica».