PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Reducció a tres temporades per poder acollir-se a la quota general

El Govern calcula que se’n podran beneficiar un miler de temporers

Per El Periòdic

Imatge d'arxiu del Servei d'Immigració.
Imatge d'arxiu del Servei d'Immigració. | Maricel Blanch

El Govern ha aprovat una nova quota general de 1.200 autoritzacions de residència i treball i de treball fronterer. La principal novetat del reglament, tal com va explicar Josep Maria Rossell, és que s’ha decidit reduir de sis a tres les temporades que els temporers han de treballar a Andorra per tal de poder accedir a la quota general.

Segons va exposar Rossell, la mesura beneficia tant al treballador –es calcula, un miler– com a l’empresari, ja que, en el primer cas, els temporers redueixen a la meitat les temporades que han de venir a treballar a Andorra per tal de poder obtenir un permís de residència i treball permanent, mentre que en el cas de l’empresari se li facilita que pugui fidelitzar els seus empleats. No obstant aquesta aprovació, el ministre també va alertar que l’exigència inicial d’experiència acreditable per al personal nouvingut no es modifica i, per tant, continua sent de quatre anys.

Entrant al detall de la quota de 1.200 autoritzacions, Rossell va apuntar que 936 corresponen a residència i treball i les 264 restants a treball fronterer. Es tracta d’una xifra similar a la de la temporada passada i que també té possibilitat d’incrementar-se en un 30%. La data per presentar les sol·licituds s’acabarà el pròxim 30 d’abril de 2023.

 

Autoritzacions

D’altra banda, el titular de Justícia i Interior també va anunciar que pel que fa a la quota de la temporada d’hivern 2022-2023 s’han aprovat 4.910 permisos, una xifra que representa un increment del 16,9% respecte de les 4.200 autoritzacions aprovades la temporada passada. Com en el cas anterior, aquesta quota també pot augmentar-se en un 30% en funció de les necessitats.
Entrant al detall, del total d’autoritzacions, 2.845 corresponen al sector hoteler, 1.003 a treballadors de les pistes d’esquí, 582 a establiments hostalers de les pistes, 35 a agències de viatges, 360 a comerços de les pistes i 85 al sector de la neteja. En aquest sentit, cal destacar que les autoritzacions que han tingut un increment més notable han estat dins el sector hoteler (+22,79%).

Pel que fa al repartiment de les quotes, es preveuen 4.713 per a temporers i 197 per a fronterers temporers. En relació amb la procedència dels treballadors, tenint en compte que el Reglament de quota especial aprovat per la temporada d’estiu 2022 en el sector hoteler no preveia cap limitació per la contractació de nacionals extracomunitaris, aquesta temporada d’hivern s’elimina aquesta limitació per a tots els sectors econòmics concernits per les quotes d’hivern.


Habitatge

Preguntat sobre les problemàtiques per poder allotjar el gruix de temporers que arriben al país, Rossell va reconèixer que existeix «un problema real» que, per solucionar-se, necessita el treball conjunt del Govern amb els empresaris. «Això no és una qüestió únicament del Govern. El Govern pot ajudar i facilitar, però els empresaris, que molts d’ells ja ho fan, han de posar de la seva part», va apuntar. En aquest sentit, va dir que l’Executiu «pot facilitar, ajudar i intentar cercar solucions», però «arribem fins a on arribem». Tanmateix, el Ministeri d’Interior ja està estudiant el document que l’associació de temporers argentins va lliurar al cap de Govern, Xavier Espot, i que està relacionat amb la possible creació d’una agència d’atenció al temporer, a banda d’altres qüestions relacionades amb l’habitatge, però sense donar més detalls, informa l’ANA. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT