PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Festes i tradicions del Principat

Fabiola Sofía Masegosa presenta avui el seu darrer llibre sobre les festivitats del país

Per Àlex Pont

La Setmana de la diversitat cultural d’Andorra la Vella, en una edició anterior.
La Setmana de la diversitat cultural d’Andorra la Vella, en una edició anterior. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

La llibreria La Trenca d’Andorra la Vella acull avui la presentació del darrer llibre de la professora Fabiola Sofía Masegosa anomenat Festes i tradicions andorranes i que, tal com indica el seu nom, explica d’una manera gràfica i contextual la diversitat de festivitats que se celebren al Principat al llarg dels mesos de l’any, el seu origen i la seva implementació. Si bé es relaten algunes de les celebracions i tradicions més autòctones d’Andorra, l’obra també inclou aquells esdeveniments que provenen d’altres comunitats estrangeres que suposen un contingent important de residents al país.

«Sobretot es tracten algunes celebracions portugueses, que són una de les comunitats més actives culturalment al país, com per exemple la processió de Fàtima o el mercat tradicional O feirao», explica Masegosa. De la mateixa manera, també incorpora algunes tradicions més pròpiament de Catalunya com és el Tortell de Reis o la mona de Pasqua, sense oblidar-se del tradicional ball de l’ossa, els fallaires o els contrabandistes. En concret, una de les celebracions en què incideix Masegosa és la Setmana de la diversitat cultural en què es mostren totes les manifestacions artístiques i tradicionals de la ciutadania.

Pel que fa a les raons de ser d’aquesta obra, Masegosa afirma que «la gent ve a Andorra i es pensa que aquí no es realitza cap acte cultural, que no passa res; doncs aquest llibre també serveix per desmentir aquesta percepció». A banda, la divisió del llibre consta dels 12 mesos de l’any i, dins d’aquests, figuren les festivitats que es desenvolupen a totes les parròquies durant el període d’un any. L’obra està composta fonamentalment d’imatges dels mateixos actes i celebracions, juntament amb una explicació com si es tractés d’un peu de foto descriptiu. Tot i això, «hi ha tradicions que requereixen molt més de text per relatar el seu origen i la seva manera de produir-se al Principat i puc dir que les he visualitzat totes en persona almenys una vegada»

A propòsit de les festivitats espanyoles, coincidint un dia després de la celebració de la hispanitat, Masegosa explica que podria haver inclòs l’esdeveniment de la Fèria d’abril, molt pròpia de la zona sud d’Espanya, «però és possible que això em serveixi per desenvolupar una nova obra al futur».

El llibre consta d’un total de 180 pàgines amb una mitjana aproximada de cinc imatges en cadascuna d’elles. Quant a l’acte de presentació, aquest començarà a les 19.30 hores i comptarà amb l’actuació musical del guitarrista David Font Forcada per amenitzar i complementar l’entrevista que es farà en directe a l’autora del llibre i amenitzar l’acte. Finalment, s’oferirà un petit aperitiu a tots els assistents. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT