PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La manca de professionals al SAAS serà «un dels problemes més greus»

La institució aprova el seu primer conveni col·lectiu per millorar les condicions laborals dels seus treballadors

Per Lídia López

Piqué, Buendía i Medina, en la presentació del conveni col·lectiu del SAAS.
Piqué, Buendía i Medina, en la presentació del conveni col·lectiu del SAAS. | El Periòdic

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) és conscient de les dificultats per atraure professionals de la salut que està tenint i que tindrà en un futur a curt termini. Així ho va reconèixer ahir el seu director general, Josep Maria Piqué, en el marc de la presentació del primer conveni col·lectiu de la institució, on va apuntar que «hem de treballar l’aspecte de l’atracció i la retenció de talents», detallant que «les condicions de captació han canviat», i reconeixent que «és un dels problemes més greus que tenim els anys vinents». En concret, i posant la vista a Catalunya –un dels punts de procedència més freqüents de professionals de la salut que arriben a Andorra–, Piqué va incidir que «hi ha una previsió de jubilació massiva en cinc anys, cosa que ens afecta directament a nosaltres». D’aquesta manera, el director general va recalcar que cal implementar «moltes mesures» per a millorar aquesta captació, si bé va fer referència a qüestions com facilitar els tràmits per a les homologacions dels professionals nouvinguts, o a l’impuls de projectes de recerca que afavoreixin el desenvolupament professional.

Però, per part dels treballadors, i més concretament, tal com va apuntar el president del Comitè d’empresa del SAAS, Manolo Medina, un dels principals elements que fan menys competitiva l’oferta és precisament un dels que no s’ha assolit en el conveni col·lectiu: la reducció horària de la jornada laboral a temps complet. I és que, segons va explicar, aquesta és una mesura que s’ha anat aplicant als països veïns, i per aquest motiu, va valorar que «serà difícil captar mà d’obra de qualitat». En la mateixa línia, Medina també va assenyalar que els altres aspectes que han quedat pendents al conveni són la definició dels llocs de treball segons la capacitació requerida –cosa que permetria definir una graella salarial– o un reglament de guàrdies, text que està «pendent des de fa molts anys i és una fita important». En definitiva, elements que «seran font d’idees per la negociació del proper conveni».

El conveni col·lectiu

El motiu de la compareixença d’ahir era la presentació del primer conveni col·lectiu del SAAS, que tal com va considerar Piqué, «és un acte molt important per a la institució». El director general va asseverar que el conveni resulta en «un punt de partida» i s’emmarca en un «objectiu comú: millorar les condicions de treball en aquesta casa». En definitiva, va remarcar que «dona una perspectiva de futur molt encoratjadora».

El cap d’àrea de Gestió de Personal del SAAS, Daniel Bonafé, va recordar que el procés es va iniciar el març del 2019, quan es va comunicar a la direcció la voluntat d’engegar la negociació d’aquest text. La pandèmia del coronavirus ha afectat directament el desenvolupament del treball, però no obstant això, s’ha acabat assolint un text en el qual, dels 50 punts a treballar, hi ha hagut una entesa favorable en 39. L’encarregat de detallar els principals acords va ser el directiu representant d’empresa al Comitè negociador, Luís Buendía, que va destacar tres eixos com els principals en les millores aconseguides: el desenvolupament professional, el reconeixement del valor dels treballadors, i la conciliació familiar.

Al voltant del desenvolupament professional, Buendía va destacar l’ampliació de la dotació destinada a la formació dels treballadors, que en el pressupost del 2023 s’ha calculat en 360.000 euros. Però el punt més rellevant d’aquest grup correspon a la recuperació del Pla de Carrera, el qual ha estat en stand by durant una dècada. Aquest programa preveu que cada cinc anys, els treballadors puguin assolir a una millora salarial del 5% del sou base si es demostra la seva valia. D’aquesta manera, entre aquest 2022 i el 2023, uns 700 professionals el SAAS es podran acollir a aquest increment, sent una xifra significativa tenint en compte que representa gairebé el 80% dels treballadors contractats a jornada completa (uns 900). Així, la institució haurà de fer front a un augment de la despesa salarial per valor de dos milions d’euros, un 3% del total destinat (uns 50 milions).

Sobre el reconeixement del valor dels treballadors, el directiu va detallar que s’hi inclou una millora del poder adquisitiu de la plantilla, amb els increments salarials corresponents a l’IPC –del 3,3% enguany i estimat en un 4,5% el vinent–. «És important protegir el poder adquisitiu dels treballadors, i més en un moment com l’actual», va subratllar Buendía. I finalment, pel que fa a la conciliació laboral, va explicar que inclou un «reforç» dels aspectes de conciliació i la millora en els permisos en diferents casuístiques. 

En definitiva, totes les parts van coincidir en celebrar aquesta dinàmica iniciada des del SAAS i el fet que la negociació ha estat molt constructiva i paritària, a la vegada que la van trobar una «fita històrica». De fet, entre els assistents s’hi van trobar el ministre de Salut, Albert Font, i la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, assenyalant una vegada més la importància d’aquest conveni, que és efectiu des d’avui mateix. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT