PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els ingressos pel comerç de tabac són inferiors a les xifres del 2018

L’augment dels impostos crea un «efecte psicològic» negatiu en el consumidor

Per Àlex Pont

Imatge d’una jove que fuma.
Imatge d’una jove que fuma. | El Periódico de Catalunya / Ricard Cugat

La Unió de Comerciants Andorrans del Tabac (UCAT) considera que els ingressos d’enguany encara continuen sent inferiors a les xifres registrades durant l’any 2018. Així ho va indicar el president de l’entitat, Raül Calvo, després d’afirmar que, tot i que la pujada de l’impost del tabac no és «summament rellevant», representa un impacte psicològic negatiu en el consumidor, «el qual cada cop va experimentant pujades més sobtades mentre que el diferencial amb Espanya fa perdre l’atractiu del client francès».

A propòsit de l’afer dels diferencials de preu del producte base, Calvo va transmetre el neguit dels comerciants envers una dinàmica fiscal del país veí del sud que «perjudica els comerciants andorrans». En aquest sentit, va explicar que, si bé aquesta mesura d’augment impositiu s’ha aprovat amb la finalitat de rebaixar l’activitat de tràfic il·lícit, «amb una pujada d’aquestes característiques no s’aturarà el contraban, ja que encara continua sent sucós». Malgrat tot, els comerciants es van queixar sobre la dinàmica que duen a terme les màfies a través de la frontera francohispana. «Als francesos els surt a compte traficar amb el producte espanyol perquè el diferencial continua sent profitós i la frontera no està tan controlada com a Andorra», va subratllar Calvo.

No obstant això, el president de l’UCAT va mostrar-se favorable a la posició de l’Executiu envers la necessitat recaptatòria en productes en què «encara hi ha marge per no perjudicar el sector». Igualment, va reiterar que l’augment del preu del producte «sempre provoca una pèrdua de competitivitat encara que sigui del 6%», però al final «és el client qui ha d’assumir aquest cost perquè no té res a veure amb l’encariment de la matèria primera sinó en l’afegit tributari de l’Estat». Finalment, Calvo va fer una anàlisi de la situació del sector de comerciants del tabac afirmant que «fa anys que experimentem una tendència a la baixa de manera general», tot i això, va indicar que caldrà veure l’evolució i el recorregut de l’augment de l’impost que va aprovar dijous el Govern. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT