PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El fons de reserva de jubilació perd 122 milions l’últim semestre

La cartera d’actius pateix una rendibilitat negativa de gairebé el -9%

Per El Periòdic

L'edifici de la CASS.
L'edifici de la CASS. | Arxiu ANA

En només sis mesos el fons de reserva de jubilació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) ha perdut 122 milions d’euros, segons es desprèn de l’informe publicat per la parapública. Dona la casualitat que és la mateixa xifra de creixement que va experimentar durant tot l’exercici del 2021, quan la cartera arribava a un total de 1.585,7 milions d’euros, gràcies a la renda variable. El president de la comissió gestora del fons, Jordi Cinca, ja va explicar abans de l’estiu en una compareixença al Consell General que aquest 2022 havia arrencat amb pèrdues i, a data 30 de juny, el valor de la cartera era de poc més de 1.463,7 milions d’euros. Una tendència que s’ha mantingut durant el segon semestre fins a debilitar-se un -8,91%.

L’informe, de 102 pàgines i disponible al web del fons de reserva, però, treu ferro atenent que es tracta d’unes dades molt semblants a altres fons de pensions internacionals i fons d’inversió amb perfil de risc i distribució d’actius, com els de Suïssa (-9,47%), Espanya (-8,3%) i Itàlia (-8,3%). A la zona euro, per exemple, la rendibilitat és del -11,09%. Cal recordar que la cartera està formada pels actius monetaris i de renda variable fixa de mercats internacionals. D’aquests 122 milions euros que s’han perdut, 80 milions corresponen a inversions de renda variable amb pèrdues monetàries de xifres absolutes de 23 milions i una renda fixa de 16,3 milions.

Amb aquestes pèrdues, doncs, no es complirà la llei que demana que el rendiment del fons vagi en la mateixa línia que el cost de la vida, tenint en compte que la situació encara podria empitjorar en els pròxims mesos. Entrant al detall de les dades d’enguany, s’obté que de gener a març el fons va perdre 52,97 milions d’euros, mentre que d’abril a juny n’han estat 68,8 milions menys. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT