Escaldes-Engordany
L’acord de salut mental s’aprova amb el vistiplau de tots els grups
La voluntat de l’entesa és reforçar l’àrea de recursos humans i econòmics per tenir un servei «garantista»
L’acord sobre salut mental s’aprova amb el suport de tots els grups parlamentaris i la inclusió d’algunes modificacions del text provinents de les esmenes del Partit Socialdemòcrata (PS). L’objectiu d’aquesta mesura és reforçar el servei de l’àrea de salut mental de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell mitjançant recursos humans i econòmics per «pal·liar l’increment de casos d’atenció (+63%) que ha experimentat el Principat al llarg dels darrers dos anys». Així ho va assegurar la consellera general del PS Susanna Vela, després d’anunciar les esmenes que els socialdemòcrates van realitzar al text final, les quals inclouen nous termes fent referència als col·lectius dels infants i els adolescents en comptes de la joventut i també la inclusió del nom de prestacions específiques per a les afectacions psicològiques.
Entrant al detall de les mesures que contempla l’acord, la consellera general de Demòcrates Berna Coma, va anunciar que, després de l’agreujament de les patologies mentals ocasionades per la pandèmia del coronavirus, «era necessari un reforç des de les institucions que asseguri l’acompanyament efectiu dels afectats i dels familiars». Aquest punt és una de les principals demandes de les associacions de malalts mentals, les quals asseguren que s’incideix molt en els afectats i es deixa de banda les famílies. Igualment, Coma va recalcar que amb aquest acord «volem apostar per la formació de professionals per establir una atenció exhaustiva que proporcioni garanties».
Al seu torn, la consellera no adscrita, Carine Montaner, va celebrar la unió de les agrupacions polítiques per tirar endavant aquest projecte. Tot i això, es va queixar del «llarg recorregut» que han de dur a terme les famílies fora del país per a visitar els afectats per patologies mentals i l’estalvi que suposaria disposar d’un centre especialitzat al Principat, el qual «també crearia sinergies econòmiques i dinamitzaria el territori».
De la mateixa manera, Coma va afegir que l’entesa també servirà per reforçar la coordinació entre els ministeris d’Afers Socials, Salut i Educació amb la finalitat d’incidir en el màxim nombre d’àmbits possible per «dur a terme una detecció efectiva i precoç de totes aquelles situacions que requereixin atenció especialitzada». Igualment, va parlar de la figura de l’educador a peu de carrer que «mitjançant la col·laboració dels comuns» també contribuirà a la detecció i a la realització d’informes encarats a la salut mental, juntament amb el reforç de les campanyes públiques de sensibilització i conscienciació i la consolidació del Pla de Seguiment Individualitzat. Finalment, Coma va incidir en el fet dels espais de l’actual àrea de salut mental. En aquest sentit, va anunciar l’estudi del seu dimensionament i l’adequació dels espais per acollir la demanda creixent d’usuaris.