PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les paraallaus a l’RN20 i RN22 es construiran l’any que ve

Andorra i França celebren una jornada de treball per reforçar la cooperació transfronterera

Per El Periòdic

Un moment del 6è Diàleg transfronterer Andorra-Occitània.
Un moment del 6è Diàleg transfronterer Andorra-Occitània. | SFGA/CEsteve

El cap de Govern, Xavier Espot, va rebre ahir una delegació encapçalada pel prefecte de la regió d’Occitània, Étienne Guyot, i per Fabrice de Comarmond, conseller regional i representant de la presidenta de la regió d’Occitània / Pirineus-Mediterrània, Carole Delga, amb motiu del 6è Diàleg transfronterer Andorra- Occitània, a Encamp. Durant el diàleg es va anunciar la posada en marxa l’any 2023 de la licitació per a la construcció de galeries paraallaus.

Aquesta jornada de treball, que se celebra anualment des del 2017, alternadament un any a Andorra i un any a França, serveix per reafirmar les bones relacions entre ambdós territoris i reforçar la cooperació transfronterera en diversos aspectes: la gestió de l’aigua, els acords sobre la viabilitat de les carreteres nacionals franceses 20, 320, 22 i 116, i la cooperació policial i duanera. En aquest sentit, el prefecte va agrair l’increment de les taxes del tabac anunciat aquesta setmana per lluitar contra el tràfic il·lícit. Així mateix, s’aprofita aquesta trobada anual per fer el seguiment dels diferents grups de treball que s’han anat constituint en les darreres edicions i que tracten sobre temàtiques com l’agricultura i l’alimentació, l’economia turística i circular, la cooperació sanitària, l’ensenyament superior i l’acció i el patrimoni cultural.

Cal recordar que Andorra i França tenen signats dos acords intergovernamentals per a la millora de les carreteres que donen accés al Principat. Aquests dos acords representen una inversió provisional total de 39 milions d’euros. Així, el primer, relatiu a les carreteres RN20 i RN22, es va signar l’any 2017, amb un pressupost global de 21 milions d’euros finançats a parts iguals pels dos estats. El segon, signat enguany, preveu un pressupost total de 18 milions d’euros, dels quals Andorra n’aportarà sis, i tot just ahir el Consell General hi va donar llum verda. El cap de Govern del Principat d’Andorra i el prefecte de la regió d’Occitània van recordar que les licitacions seran obertes també a la participació d’empreses andorranes.

Aquesta sisena edició del Diàleg va donar lloc també a diverses reunions bilaterals de treball sobre salut i cultura. En la trobada per tractar aspectes sanitaris, encapçalada pel ministre de Salut, Albert Font, i el director general de l’Agència Regional de Salut d’Occitània (ARS), Didier Jaffre, es va acordar crear grups de treball conjunts en els àmbits de les urgències i transport sanitari, traumatologia i salut mental en els joves. Ambdós territoris negocien actualment un conveni marc en matèria sanitària que doni seguretat jurídica a la col·laboració ja existent entre Andorra i Occitània que estarà enllestit en els pròxims mesos. De la mateixa manera, França es va comprometre a facilitar l’exportació a Andorra dels medicaments malgrat que tinguin problemes de subministrament. En un altre ordre de coses, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i Michel Roussel, el director general de la Direcció Regional d’Acció Cultural (DRAC), van acordar treballar en l’organització d’una visita tècnica a Andorra durant el primer trimestre de l’any vinent, que permetrà establir contactes entre operadors culturals amb la voluntat de potenciar noves col·laboracions artístiques i literàries. Els representants andorrans van ser convidats a una trobada per promoure les bones pràctiques en matèria de gestió del patrimoni mundial de la Unesco.

Finalment, el cap de Govern i el prefecte també van acordar crear un nou grup de treball sobre acció econòmica, segons informa l’Executiu en un comunicat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT