PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els dentistes no apliquen el tercer pagador, tot i que la llei ja és vigent

Al·leguen que hi ha una «manca» de claredat en les directrius provinents de la CASS i problemes informàtics

Per Àlex Pont

Una dentista atén una pacient en una consulta.
Una dentista atén una pacient en una consulta. | Josep Garcia

El Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs d’Andorra (COEA) no aplica el sistema del tercer pagador als pacients majors de 65 anys a causa de la «manca de claredat del seu funcionament per part de la CASS i pels problemes informàtics associats a la parapública». Així ho va manifestar el membre de la junta del COEA Pere Casany, el qual va denunciar una situació de «desorganització» de la branca sanitària de la CASS que gestiona les relacions amb tots els col·legis professionals de la Salut. D’aquesta manera, el dentista va deixar clar que es va acordar amb el Ministeri de Salut una moratòria de la directriu del tercer pagador, malgrat que va entrar en vigor l’1 d’octubre.

«El 90% de la feina és nostra, a ells [la CASS] no els costa res aplicar aquesta mesura, però va arribar el dia de la seva implementació sense cap avís ni instruccions sobre el procediment», es va queixar Casany. Alhora, va explicar que els membres del COEA van tenir una reunió amb els tècnics de la CASS i «ni ells sabien exactament com anaven a aplicar el tercer pagador a l’àmbit informàtic».

Entrant al detall de les mesures que es volen adoptar, els odontòlegs –la majoria dels quals va votar en contra del conveni amb la parapública durant la darrera junta– creuen que el finançament que proposa el nou conveni és un «despropòsit». En aquest sentit, Casany va justificar la posició del col·legi al·legant que «si es financen les petites cures d’un valor no superior als 60 euros i, en canvi, les intervencions de dentadura que pugen dels 1.500 euros s’han d’avançar, no es produeix un canvi qualitatiu». Continuant en la mateixa línia, l’odontòleg va afirmar que aquestes mesures ja es duen a terme avui dia i que, de fet, ja existeix un sistema efectiu provinent d’Afers Socials per contribuir als serveis i les cures d’aquelles persones que no es poden permetre les intervencions.

Paral·lelament, Casany va criticar «l’allau de documents administratius» que es requereixen a les consultes i la «desorganització» en el sentit que el pacient tan sols avança el 25% del cost del servei, mentre que la part restant arriba, normalment, al cap d’un mes. A tall d’exemple va indicar que «no puc fer una extracció per 38 euros amb tres persones presents a la sala d’operacions si es triga més de cinc minuts perquè no surt rendible econòmicament».

A propòsit de les tarifes, Casany va reiterar que fa 20 anys que el Govern els dona la raó amb relació a la necessitat d’un canvi de les remuneracions. «Ja hem vist passar més de cinc ministres que ens prometen una revisió del conveni, però encara continua la mateixa nomenclatura dels anys 80». A banda, va recordar el ressentiment dels odontòlegs durant la pandèmia del coronavirus, els quals van deixar passar la crisi sanitària per reprendre les negociacions per a l’actualització de les tarifes amb l’Executiu un cop millorés la situació. Tanmateix, «s’han hagut de reduir molts aforaments de consultes i el nombre de visites per culpa d’un conveni antiquat que contempla el pagament d’alguns materials que ja no s’utilitzen».

D’altra banda, Casany va destacar una «controvèrsia» envers la cobertura dels serveis que finança la parapública anualment, com per exemple les neteges bucals. «Nosaltres no tenim cap criteri temporal per comprovar si els pacients ja han dut a terme la neteja coberta per la seguretat social quan ens la demanen», va criticar l’odontòleg, afegint que «després ens trobem que la CASS no ens torna els diners sense que nosaltres sapiguem si el pacient ja ha fet servir la cobertura».

Finalment, el COEA espera arribar un acord al més aviat possible amb el ministre de Salut, Albert Font, envers l’aclariment de l’aplicació del tercer pagador i l’actualització de les tarifes dels serveis. El dia d’avui, falten tres mesos per tornar a firmar el conveni de renovació, per tant, «esperem que l’Executiu posi de la seva part perquè sabem que la CASS és un reclam molt important per als pacients i provoca que tinguem més visites, però si no ens surten els números en verd, no podrem continuar», va assenyalar Casany. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT