PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espot i Ubach es desplacen a Liechtenstein en visita oficial

l cap de Govern s’interessa pel procés d’acostament del país amb la Unió Europea

Per El Periòdic

Maria Ubach, Xavier Espot, Daniel Risch i Dominique Hasler, ahir a Vaduz.
Maria Ubach, Xavier Espot, Daniel Risch i Dominique Hasler, ahir a Vaduz. | Govern d\'Andorra

El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, s’han desplaçat a Liechtenstein en visita oficial per reunir-se amb les màximes autoritats del país centreeuropeu. La delegació andorrana l’ha completat l’ambaixador al Consell d’Europa, Joan Forner, que alhora exerceix d’encarregat de Negocis a Liechtenstein. L’objectiu de la visita, la tercera d’un cap de Govern andorrà a Liechtenstein i la primera d’Espot, és refermar la cooperació existent entre ambdós països –en el terreny bilateral, multilateral i internacional– i compartir qüestions d’interès comú i que són prioritàries per als dos executius, com ara la diversificació econòmica i, especialment, l’experiència liechtensteinesa en el seu procés d’acostament a la Unió Europea (UE).

L’agenda del cap de Govern i la ministra va començar ahir al matí a Vaduz, amb la trobada amb el primer ministre liechtensteinès, Daniel Risch, i la ministra d’Afers Exteriors, Educació i Esports, Dominique Hasler. Seguidament es va celebrar una reunió de treball, encapçalada per Espot i Risch i les dues ministres, a la qual s’hi va sumar Forner, i durant la qual, Espot va informar a Risch i a Hasler sobre els avenços que ha fet el Principat en les negociacions amb la UE per tal d’assolir un acord d’associació.

Precisament, Liechtenstein forma part de l’Espai Econòmic Europeu (EEE), així com de l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA) i de l’Espai de lliure circulació Schengen, si bé no pertany a la UE. Es tracta doncs d’un precedent d’un Estat de petita dimensió que ja ha assolit un acord amb la Unió Europea, mantenint les seves especificitats.

D’altra banda, les dues delegacions van abordar el paper dels petits Estats davant els reptes globals i comuns, com ara el conflicte bèl·lic entre Ucraïna i la Federació Russa o la crisi energètica. I en l’àmbit bilateral, Espot i Risch van recordar que Andorra i Liechtenstein ja tenen un Conveni de no doble imposició (CDI) signat i actiu. Ara, els dos mandataris van destacar la importància de buscar impulsar els intercanvis econòmics gràcies a aquest CDI, però també refermar la col·laboració en àmbits com la digitalització i la innovació, el turisme, la transició verda o l’educació.

Posteriorment, la representació andorrana es va desplaçar al castell de Vaduz, on van ser rebuts pel Príncep hereu Alois de Liechtenstein, amb qui van poder intercanviar impressions sobre un context internacional marcat pel conflicte a Ucraïna i les seves conseqüències socials i econòmiques. Espot i Ubach també van informar el Príncep hereu sobre l’estat de les negociacions amb Brussel·les per tal d’assolir un acord d’associació.

Finalment, el cap de Govern i la ministra van visitar la Unitat de Coordinació de l’Espai Econòmic Europeu, per reunir-se amb la seva directora, Andrea Entner-Koch; l’Oficina per a la innovació del mercat financer i la digitalització, on es va celebrar una trobada amb el seu director, Thomas Dünser. I ja per separat, Espot va visitar el parlament liechtensteinès, i la titular d’Afers Exteriors, les instal·lacions de la Creu Roja liechtensteinesa. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT