PUBLICITAT

Encamp

Les queixes pel mal l’ús del català creixen un 80% el 2022

Les demandes superen la seixantena i són majoritàriament per retolacions i publicitat

Per Pol Forcada Quevedo

Sílvia Riva i Joan Sans durant la presentació.
Sílvia Riva i Joan Sans durant la presentació. | sfga/javiladot

Les queixes fins al dia d’avui pel mal ús del català són un 80% més que totes les que es va rebre durant l’any passat. Així ho va comunicar el director del Servei de Política Lingüística (SPL), Joan Sans. «Fins ara s’ha gestionat poc més de 60 queixes», explicava, «la majoria per retolació i publicitat, a més de les xarxes socials, la novetat d’ara». Pel que fa a l’atenció al públic, el percentatge és molt més petit. 

Amb això, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, juntament amb el director de l’SPL, Joan Sans, van presentar ahir la nova campanya per al foment de l’ús de la llengua oficial. L’objectiu de la iniciativa d’enguany és informar sobre la legislació pel que fa als deures lingüístics de les empreses i els drets dels ciutadans. L’eslògan principal és La llei del català ens dona drets i deures, que incorpora un missatge de reforç amb la frase La llengua és responsabilitat de tothom. Per a l’edició d’aquesta any, s’han fet 10 cartells, un genèric i nou cartells dedicats a articles de la llei referent a l’oficialitat del català i als drets i deures lingüístics.

La durada de la campanya és de nou setmanes. S’ha iniciat avui i acabarà el divendres 2 de desembre. Aquesta compta amb diferents suports: distribució dels cartells en opis i marquesines, anuncis als mitjans de comunicació (amb més presència en versions digitals), espots al cinema i la televisió andorrana, publicitat a la línia de bus més llarga del país (L4), difusió en xarxes socials, falques en emissores d’Andorra i díptics amb un imant per a la població i les empreses. 

La iniciativa compta amb un pressupost de 58.000 euros, «una de les xifres més altes dels darrers anys», va dir Riva, que vol donar un ús «estratègic a la nostra llengua».

Aquesta campanya pretén incentivar l’ús del català i evitar desobeir la llei. En aquest sentit, Riva va dir «que demanem l’ús del català no vol dir que volem eliminar estrangerismes», i va afegir que «acceptem el multilingüisme però sempre des de la base de la defensa de la llengua pròpia». Un dels àmbits on l’SPL més èmfasi ha hagut de fer és el sanitari, «ja s’ha fet reunions per millorar l’ús del català, i des dels ministeris s’ha acordat fer seguiments», va explicar la ministra de Cultura i Esports.

Tot i això, el servei liderat per Joan Sans no ha posat cap sanció per cap queixa, ja que «es determina un termini per fer la correcció, i fins ara, sempre s’ha corregit a temps», va afirmar Sans.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT