PUBLICITAT

Encamp

Aquella feina que no es veu

El COEX celebra els seus 60 anys apostant per la cooperació entre els cossos especials

Per Àlex Pont

El cap de Govern, Xavier Espot, en la celebració dels 60 anys del COEX.
El cap de Govern, Xavier Espot, en la celebració dels 60 anys del COEX. | À.Pont

El Servei de Conservació i Explotació de Carreteres (COEX) celebra els seus 60 anys de treball vetllant per la seguretat viària i el manteniment dels vials del país que s’estenen per més de 275 quilòmetres entre carreteres generals i secundàries. Tal com afirma el cap d’àrea del COEX, David Palmitjavila, «volem commemorar la dedicació de país i de família al voltant de la llarga trajectòria de manteniment de carreteres per protegir les vides de tots». Igualment, des de la direcció es confirma que la voluntat de formació de treballadors i alumnes és una constant en creixement «per crear una vocació encarada al COEX».

L’acte que es va produir ahir a la base del COEX, ubicada a sota del Túnel dels Dos Valires, va acollir prop d’un centenar de persones, entre autoritats, representants dels cossos especials i alguns encarregats de manteniment de les carreteres durant els inicis del servei (1962). Al seu torn, el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, va manifestar que gràcies a la implantació del servei, «hem après a gestionar els efectes dels impactes ambientals al territori i a protegir les zones habitades i de transport», afegint que, avui dia, la plantilla d’operaris i especialistes de maquinària està formada per més de 50 empleats. Tot i això, comptant amb el personal administratiu i de coordinació, el COEX engloba a gairebé una setantena de persones.

Les intervencions dels representants del Govern van voler reconèixer la tasca que sovint no es veu a primera vista per part de la ciutadania,«però es duu a terme sense descans i en condicions meteorològiques molt desfavorables al llarg de tot l’any», va assegurar el cap de Govern, Xavier Espot, després d’indicar que fa molts anys es va fer un esforç per part de la ciutadania i l’Executiu per «eliminar l’aïllament d’Andorra durant els mesos d’hivern i garantir la circulació per alguns dels ports de muntanya més alts d’Europa». De la mateixa manera, va voler esmentar algunes dades relatives a la nova base del COEX, la qual compta amb unes instal·lacions que giren al voltant d’una superfície de 9.000 metres quadrats, entre tallers i magatzems. 

L’increment de la població i les noves necessitats de mobilitat han produït un seguit de canvis en l’ús de la tecnologia i els procediments de manteniment de carreteres i prevenció d’allaus. El dia d’avui, el Principat compta amb una màquina de manteniment per cada 13,5 quilòmetres de carretera. Però, malgrat l’evolució dels recursos del COEX, Palmitjavila va explicar que l’objectiu principal de l’àrea és la consolidació i la resposta ràpida i efectiva davant episodis puntuals d’urgència com l’hivern de l’any passat. Paral·lelament, va reconèixer que «el servei no podria dur a terme la tasca per si sol sense la cooperació amb els altres serveis especials del país»

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT