PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els educadors socials alerten de l’escassa difusió de la seva tasca

Els treballadors del sector s’uneixen amb la finalitat de donar a conèixer la professió en els àmbits econòmics

Per Àlex Pont

Un instant de l’acte de presentació oficial de l’Apeesa de la setmana passada.
Un instant de l’acte de presentació oficial de l’Apeesa de la setmana passada. | Apeesa

L’Associació Professional d’Educadors i Educadores Socials d’Andorra (Apeesa) alerta de l’escassa difusió i el coneixement de la tasca de l’Educació Social al país. Així ho va manifestar la secretària de la junta directiva de l’organització, Cristel Torné, la qual va indicar que la finalitat de la conformació de l’associació és «crear un espai propi i dotar de personalitat jurídica el col·lectiu d’educadores i educadors socials del país per fer entendre la importància de la nostra feina a l’àmbit professional».

Malgrat que les línies concretes de treball que vol emprendre la directiva de l’associació s’acabaran de definir durant l’assemblea general que duran a terme el pròxim 27 d’octubre, l’Apeesa va deixar clar després de la seva constitució que «es tracta d’una figura relativament nova a Andorra i encara manca la seva implementació en molts àmbits econòmics fora dels tradicionals». Seguint aquesta línia, Torné va subratllar que l’acompanyament engloba «des de les edats primerenques del naixement i la infantesa, fins a l’etapa madura i la vellesa».

Paral·lelament, l’associació es va introduir com a una acció aglutinadora per part dels educadors socials amb la finalitat d’optimitzar una resposta unitària a les problemàtiques comunitàries i socials a l’àmbit nacional, ja que «aquí encara queda molta feina per fer i tot just comencem a mostrar-nos», va assenyalar Torné, alhora que va afegir que es tracta d’una figura professional amb una «necessitat creixent» arran de situacions com la pandèmia.

Quant a l’acte públic de presentació de l’Apeesa, la conformació inicial dels seus integrants consta d’una quinzena de professionals del sector, encara que durant l’escenificació que es va dur a terme dijous passat al Centre Cultural la Llacuna «vam rebre més inscripcions, juntament amb nombrosos mails per demanar informació i iniciar noves adhesions a l’associació».

Segons va afirmar Torné, «va ser molt emotiu comprovar com després de tants anys al darrere d’una idea, aquesta comença a agafar forma». De la mateixa manera, va explicar que fa més de cinc anys que els educadors socials del país s’intenten unir en una agrupació professional, però l’esclat de la pandèmia entremig i la falta de voluntat d’alguns integrants va propiciar la demora dels tràmits administratius per fer efectiva la seva creació.

D’altra banda, Torné va afirmar que actualment es troben en procés de creació d’un perfil oficial a les xarxes socials Instagram i Twitter amb la finalitat «d’obrir més portes comunicatives» orientades al màxim sector de la població possible per estendre el missatge dels educadors socials.

Amb relació a la representació d’un iceberg en el logotip de l’associació, Torné va explicar que es tracta d’una metàfora que es trasllada a la professió d’educador social. «De la persona amb què treballem només veiem la capa superior. Hem de buscar allò que no es veu, treballar amb l’arrel, com la part de l’iceberg que s’amaga sota la superfície de l’aigua», va indicar, afegint que a ulls de la gent, tan sols s’aprecia la cara visible de la feina feta, «sense tenir en compte tot allò que hi ha al darrere dels resultats obtinguts». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT