Perdonar té un cost

El MoraBanc deixa escapar el títol en un partit que tenia dominat i a la pròrroga el Lleida es mostra més sòlid

Per Albert Belis

El joc interior va estar dominat en bona part pels andorrans, tot i que no va servir per guanyar el partit. | Força Lleida

El MoraBanc Andorra va tenir molt a prop el títol de la Lliga Catalana, el primer de la temporada, però com més controlat tenia el partit va perdonar i al final a la pròrroga el Lleida va ser més sòlid. Finalment, els lleidatans es van endur el partit i el títol per 101 a 97, en un enfrontament amb un final d’infart, farcit de triples i amb un temps extra que va servir per decantar la balança per als catalans. Marcos, amb 33 punts, va ser un autèntic malson per als andorrans, erigint-se amb el millor jugador del partit i més determinant, sobretot en els triples.

El partit va començar amb molt poc públic a Barris Nord, senyal que la competició no va despertar massa interès ni a Lleida ni a Andorra, on tampoc hi va haver una bona presència de públic. Si bé és cert que l’horari no era el millor, també ho és que a la capital de la terra ferma era festa major.

Deixant de banda el públic, que de mica en mica va anar entrant deixant un millor aspecte a la graderia que a l’inici, l’inici del matx es va desenvolupar d’una manera bastant similar que a Andorra, amb un frec a frec en el marcador. Ben aviat, però, l’encert per part andorrana des de la línia de tres va començar a posar les primeres diferències a favor dels tricolor. Així, Dee, Andric, Speight i Schreiner van encertar des de més enllà de 6,75. A més, sota el cèrcol dominaven el joc tant Dos Anjos com Maric (i també Llovet), amb més cos i alçada que els seus rivals. Tot i que el resultat a manca de quatre minuts era d’empat a 14, al final del primer quart els andorrans van deixar una escletxa de set punts: 19-26.

Marcos es converteix en un malson per als andorrans, ja que anota fins a 33 punts, molts d’ells decisius

En el segon quart, el recent arribat Carrera, per part lleidatana, va entrar amb força i va deixar algunes jugades de mèrit, fins i tot amb un triple, que va apropar els locals a quatre punts dels visitants. En aquesta fase del partit, els lleidatans no encertaven tant de tres com és habitual, i això feia que els hi costés superar els andorrans. A més, en alguns casos els homes de Natxo Lezkano aconseguien segones jugades, gràcies al domini en el rebot de Dos Anjos i Maric. En una jugada de contraatac, el Lleida es va apropar deixant en el marcador un 34-35 i un triple de Marcos posava un empat a 37, perdent d’aquesta manera el MoraBanc l’avantatge que havia aconseguit fins aquell moment. Però abans d’arribar al descans una falta tècnica a Gerard Encuentra, el tècnic local, va situar el lluminós en un lleuger avantatge per als andorrans (39-42). Dos Anjos, amb 10 punts, i Marcos, amb 14, eren els jugadors destacats per les dues bandes.

La segona part va començar bé per l’Andorra, però de seguida el tècnic basc va haver de demanar minut de temps mort, perquè el Lleida s’acostava (54-54), amb triple de Marcos. En aquesta fase del partit, cada vegada que els lleidatans encistellaven, els tricolor responien. En aquest escenari, el final del tercer quart va deixar un 61-63 pel MoraBanc, amb dues cistelles de Dee i Dos Anjos, que responien l’encert reiterat de Marcos.

El darrer quart va ser un festival de triples per les dues bandes. Si bé en algun moment semblava que els andorrans s’endurien el partit, tot i que la igualtat sempre va presidir l’enfrontament, al final els locals van aconseguir forçar la pròrroga. En aquest final de quart, i en principi del partit, el joc es va endurir una mica, ja que s’acostava el desenllaç. Tot i això, Carrera entrava amb encert i donava suport a Marcos, i es va arribar als darrers segons amb els andorrans havent d’igualar el marcador per arribar a la pròrroga. Així, Andric va convertir dos tirs lliures a dos segons del final i va posar el 84-86, curiosament el mateix marcador que al partit d’anada.

A la pròrroga va continuar el festival anotador de Marcos, ben ajudat per Miguel González i Carrera. A més, un parell d’errors del MoraBanc, més justos de forces en aquest temps afegit, van condemnar els tricolor. Quan ja tot estava gairebé perdut, fins i tot Speight va llençar de tres i li va relliscar la pilota, deixant llest per sentència el desenllaç. Així, el 101-97 final va servir perquè el Força Lleida alcés el títol de la Lliga Catalana, mentre els andorrans s’ho havien de mirar i aplaudir.

Tot i la derrota, els homes de Natxo Lezkano han fet una bona eliminatòria, amb aspectes a millorar, i també cal tenir en compte que tenien moltes baixes per afrontar el partit d’ahir. El divendres dia 7 d’octubre vinent comença la temporada oficial per al MoraBanc.