PUBLICITAT

Encamp

Els comuns encarreguen un estudi sobre l’aprofitament de la biomassa

Les corporacions promouran la creació dels consells d’adolescents aquest curs escolar

Per Lídia López

Un instant de la Reunió de Cònsols, celebrada ahir a Encamp.
Un instant de la Reunió de Cònsols, celebrada ahir a Encamp. | Comú d\'Encamp

Els comuns volen fer un pas enllà en la gestió forestal i l’aprofitament del territori. És per aquest motiu que, en el marc de la Reunió de Cònsols que es va celebrar ahir a Encamp, els mandataris comunals van acordar encarregar un estudi per determinar l’aprofitament de la biomassa forestal del país, i a la vegada, que les conclusions obtingudes serveixin per definir nous plans de neteja dels boscos, «més amplis i endreçats». Així ho van informar, en la compareixença posterior, la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, i el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, que van destacar el caràcter d’aprofitament i d’economia circular que promou la iniciativa. «La idea és tancar el cercle i veure com podem aprofitar la neteja dels boscos, i si cal, n’augmentarem les partides», va apuntar Mortés, que també va fer referència a la creixent demanda d’alternatives de fonts d’energia per l’actual context de «crisi energètica». D’aquesta manera, a l’espera que l’estudi determini l’estratègia a seguir, Mas va confirmar que la voluntat de les corporacions és «aprofitar els treballs silvícoles per poder generar estella».

Però, més enllà d’aquesta finalitat d’utilització dels residus forestals, aquesta incidència sobre la neteja dels boscos també rau del neguit pel creixent risc d’incendis al llarg dels anys. «La situació per incendis al voltant ha estat molt delicada enguany, per això, volem ampliar el territori d’actuació i fer més neteja», va exposar la cònsol encampadana, mentre que el d’Ordino va reconèixer que «al juliol vam estar molt preocupats pel risc d’incendis». Així, una vegada es culmini l’estudi, les corporacions han acordat encarregar una campanya de comunicació i divulgació al voltant de la qüestió per sensibilitzar la població al respecte.

Un altre dels elements tractats en la Reunió de Cònsols d’ahir va ser el Pla Nacional de la Infància i l’Adolescència, el qual els van presentar les ministres Ester Vilarrubla i Judith Pallarés. En aquest sentit, les corporacions es van comprometre a continuar impulsant les accions que, en major o menor grau, ja compleixen, com són: la promoció de consultes populars amb els joves; la creació d’espais de convivència entre joves i la gent gran; la renovació de les zones de lleure i oci pels infants; i afavorir la figura de l’educador de carrer. A més, els cònsols es van comprometre a impulsar la instauració dels consells d’adolescents a cada parròquia, replicant el format dels consells d’infants, però amb les temàtiques i neguits que poden tenir en aquesta franja d’edat. L’objectiu és que, al llarg de l’actual curs, es puguin constituir aquests òrgans arreu del territori.

I encara pel que fa als joves, i després d’escoltar la proposta de la Cambra de Comerç, les corporacions van convenir sumar-se al seu programa Impuls Jove, on juntament amb Andorra Recerca i Innovació (ARI) han creat una aplicació per oferir places de treball temporal a persones de menys de 25 anys. Aquesta borsa uneix les ofertes que les empreses van generant i els joves candidats, que hi poden aplicar mitjançant una aplicació. D’aquesta manera, els comuns s’han compromès a incloure els seus edictes temporals també en aquesta borsa, i no només publicar-los al BOPA.

En darrera instància, els comuns també van decidir oferir uns díptics elaborats pel Departament de Política Lingüística sobre les retolacions i nomenclatures dels comerços i l’ús de la llengua oficial; van consensuar lliurar a Sindicatura la proposició de llei dels agents de circulació el 7 d’octubre; van acordar contractar l’elaboració de documents sobre les accions a seguir en compliment de la Llei de transparència, accés a la informació pública i govern obert, i la Llei de protocol i cerimonial; i van estipular el vinilat conjunt que tots els busos parroquials presentaran per tal de recuperar el concepte de clípol. Finalment, preguntats pels mitjans, Mortés i Mas van reiterar el «compromís dels comuns» per assolir el 15% d’estalvi energètic a final d’any, al punt d’assegurar que «tenim clar que arribarem a aquest objectiu». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT