PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Mas rebutja la proposta de tenir un abocador a cada parròquia

L’oposició denuncia la manca de justificants de pagaments de l’OTSO

Per El Periòdic

La cònsol major d’Encamp, Laura Mas, en un moment del Consell de Comú.
La cònsol major d’Encamp, Laura Mas, en un moment del Consell de Comú. | ANA / M.P.

El Comú d’Encamp ha adjudicat els treballs per a la gestió de terres de l’abocador del Maià, un acord que s’ha establert per un termini inicial de dos anys, però que podrà ampliar-se fins a quatre en cas que sigui necessari. Segons va explicar la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, l’acció arriba després del compromís que va agafar la corporació per mantenir obert l’equipament el màxim de temps possible per tal que s’hi puguin abocar les runes de les construccions del país.

Tenint en compte la gran superfície del terreny, va assegurar que «tenim cabuda per a molts anys» i, per tant, es pot donar resposta a les circumstàncies del moment, per la qual cosa va rebutjar la idea que cada parròquia disposi d’un abocador propi. «No cal que tinguem set abocadors», va dir, ja que si fins ara la totalitat de les terres les ha absorbit el de Beixalís, ara ho pot fer el del Maià.

Mas va posar en relleu que, tenint en compte «el ritme actual de la construcció i amb el terreny amb el qual es disposa, podríem tenir les instal·lacions habilitades fins a 10 anys tranquil·lament», tot i que va asseverar que el sector també pateix pujades i baixades i que, per tant, el ritme s’alentirà. D’aquesta manera, l’abocador podrà recepcionar, sense problemes d’espai, les demandes que hi pugui haver, i que estaran només condicionades per les condicions climàtiques adverses que obliguen a tancar l’equipament durant cinc mesos a l’any.

En aquest sentit, va valorar positivament els centres intermedis per abocar runa, ja que, precisament, «el que necessitem són més centres de transició» amb la finalitat que, un cop que es torni a obrir l’abocador del Maià, es traslladin allà totes les restes. Tanmateix, va assegurar que també s’ha previst el personal i la maquinària necessària per a absorbir aquests pics de feina quan sigui el moment de fer el trasllat de terres en el moment de la reobertura després de l’hivern.

Crítica a l’import de la Travessa

Un dels principals punts que va centrar la sessió del Consell de Comú van ser les crítiques de l’oposició respecte de l’aportació econòmica que representa el patrocini d’Encamp a la celebració de l’OTSO Travessa d’Encamp, un import que s’ha situat en els 80.000 euros aquest any i que tornarà a ser el mateix per a l’edició del 2023. En aquest cas, el conseller del PS+Independents David Rios va manifestar que la formació no està en contra de la celebració de la competició, però «considerem escandalós la manera com s’ha procedit», ja que la intervenció no ha emès un informe favorable al·legant la falta de justificants de pagaments de la passada edició. Davant d’aquest fet, Rios va dir que «la majoria utilitza el seu major nombre de vots i ho tira endavant, i això és el que nosaltres hem denunciat avui».

Llicències de construcció

Tot i que no és un dels punts que es va tractar pròpiament a la sessió, Mas, en resposta a les preguntes dels periodistes, també es va referir a les llicències de construcció entrades recentment a la corporació. En aquest sentit, va informar que «s’han entrat 11 plans parcials, dues obres d’urbanització i 12 edificis de noves plantes», dels quals hi ha un hotel i, la resta, són habitatges. Tot plegat suma una superfície d’uns 87.000 metres quadrats construïts, no edificats, entre Encamp i el Pas de la Casa. Ara, per tant, caldrà analitzar les llicències per veure si «són correctes» i, si és així, se’ls hi donarà curs. Mas va sentenciar que les propostes «no han entrat de qualsevol manera» a causa de la moratòria anunciada pel Govern, ja que «tots estaven ben preparats».

Cessió de terrenys al Govern

n un altre ordre de coses, la corporació també va donar el vistiplau a un nou conveni de col·laboració amb el Govern per al disseny i construcció d’una nova infraestructura verda inclosa en el pla sectorial aprovat pel Govern, conegut com a Psiva, així com la cessió dels terrenys necessaris per a la construcció d’aquesta infraestructura que un cop finalitzada retornarà la possessió i el manteniment al comú. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT