Escaldes-Engordany
Entra en joc el CTEO
El nou cicle de beques a l’alt rendiment suma esportistes amb la incorporació del programa Tecnificació ARA
La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va presentar ahir el 17è cicle de beques del programa d’Alt Rendiment d’Andorra (ARA). La gran novetat d’aquesta nova edició d’ajudes als esportistes del país és la incorporació d’un nou programa anomenat Tecnificació ARA, «on l’esportista que té potencial i projecció d’entre 14 i 24 anys pot fer ús becat dels serveis integrals que s’ofereixen al Centre de Tecnificació Esportiva d’Ordino (CTEO)», va declarar Riva.
No obstant això, aquest nou apartat no està exempt de dubtes, ja que, tot i arribar a més esportistes, aquells que rebien quanties econòmiques deixaran de fer-ho. Davant d’aquest context, la ministra va explicar que «la incorporació d’aquesta nova beca-serveis permetrà arribar a més esportistes, oferint un servei de primer nivell, integrat en un sol espai», i va afegir que «l’ús dels serveis de medicina esportiva, preparació física i readaptació esportiva, psicologia, nutrició i àpats superarà econòmicament la quantia que percebien alguns dels esportistes».
Del total de 49 competidors que van ser becats en el 16è cicle, en aquesta ocasió en seran 68, mentre que, d’altra banda, els esports col·lectius, que fins avui dia no entraven en el Programa ARA, podran fer-ho en aquells casos d’esportistes que entrenin en un equip d’alt rendiment fora del país, però que continuïn formant part de la selecció nacional d’Andorra.
Els més beneficiats
Com ja és habitual, el programa Elit de les beques ARA recull els millors esportistes del país, els quals ja es consideren consolidats i que continuïn tenint potencial per evolucionar. Nahuel Carabaña, Mònica Doria, Cande Moreno, Joan Verdú, Irineu Esteve i Roger Puig són els sis integrants d’aquest grup, que rebran quanties entre els 14.000 i els 26.000 euros.
Així mateix, el programa Promeses comptarà amb noms com el de Pol Moya, Carola Vila, Laura Pellicer o Àlex Rius, fins a arribar al total de 18 becats, i finalment el de Joves Promeses comptarà amb quatre noms: Duna Viñals, Jordi Lestang, Lea Ancion i Max Palmitjavila. Pel que fa al nou àmbit de tecnificació al CTEO, la xifra de becats augmenta fins als 38, que és d’on prové l’augment en el nombre total de becats en les ajudes ARA.
Més dotació econòmica
La dotació econòmica per aquest 2022 ha estat de 296.981 euros, una xifra pràcticament idèntica a la de l’any passat (291.456 euros) «que només s’ha incrementat a causa de la incorporació de nous esportistes dins del programa Elit», segons l’Executiu. Cal destacar també que la dotació econòmica total no inclou la previsió de les beques corresponents als esportistes de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM), ja que es troba a l’espera que acabin la temporada de competicions (cap a finals d’octubre).
De manera paral·lela, el Consell de Ministres també va aprovar ahir les ajudes puntuals d’aquest 2022 per a les entitats esportives del país. Aquesta partida de subvencions, tal com va explicar Riva durant la roda de premsa de l’adjudicació de les ajudes esportives globals per aquest 2022, «té per objectiu atorgar suport puntual per tal que les entitats esportives puguin donar continuïtat a activitats no contemplades o despeses addicionals no previstes al moment de la primera convocatòria de les ajudes».
Els ajuts complementaris i puntuals d’enguany han estat destinats per a 19 entitats federatives per un pressupost total de 120.000 euros. Les quanties han estat atorgades a disciplines i organitzacions com FADEA, esquí, golf, karate, functional fitness, l’ACA, escacs, muntanyisme, natació, gimnàstica, judo, motociclisme, wu-shu i kung-fu, bàsquet, esports de gel, ciclisme, tennis taula, CVA i pàdel.