PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El SAAS nega que es treballi en una situació de descontrol màxim

Admet que hi ha hagut situacions individuals que «han de millorar-se»

Per El Periòdic

La façana principal de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
La façana principal de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | Arxiu ANA

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va contestar ahir en un extens i contundent comunicat les crítiques de les entitats vinculades a la salut mental pronunciades aquest dimarts. «Malgrat l’augment de la demanda assistencial al nostre sector, i de múltiples mancances i necessitats ben detectades, no podem admetre de cap manera que s’afirmi que treballem en una situació de descontrol màxim o que el pacient és sotmès a un maltractament sistemàtic quan s’ingressa a l’hospital», van afirmar. Al mateix temps, van afegir, «voldríem posar en relleu que no existeix la discriminació generalitzada que es descriu contra les persones amb malalties mentals i addiccions». 

Tant a l’hospital com al centre penitenciari, «s’intenta donar una atenció individualitzada i amb cura, encara que potser no disposem com necessitaríem el 100% del recurs més valuós en aquest camp: hores de professionals qualificats», van lamentar. En aquest punt, van admetre que «per descomptat, hi ha hagut actuacions individuals que han de millorar-se, i casos específics que hauran de revisar-se, però de cap manera es pot parlar de maltractament o discriminació», van assegurar.

Pel que fa a la infraestructura de la unitat d’hospitalització, continua el comunicat, «es va concebre en la seva obertura com un recurs amb habitacions dobles, la qual cosa està en revisió», com diu l’acció 11 del Pla Integral de Salut Mental i Addiccions (Pisma). Això no obstant, «de cap manera podríem afirmar que tot el personal estigui desbordat, intentem donar la millor versió de nosaltres mateixos». De fet, segons el SAAS, el progressiu desenvolupament del programa d’atenció comunitària –amb 122 persones ja incloses– està contribuint a la disminució del nombre d’ingressos hospitalaris. I s’ha de tenir en compte que s’havia passat de 196 a 257 ingressos anuals en només 12 mesos de diferència.

«Nosaltres –afirma la nota del SAAS en referència al conjunt de professionals implicats (metges, psicòlegs, infermers, monitors, auxiliars, terapeutes o educadors socials– volem desenvolupar les nostres professions de manera adient, enfortint la nostra formació continuada i posant en marxa projectes de recerca». A més, «som els primers interessats a dur a terme un Pisma que suposa un bon punt de partida, i aconseguir el finançament i infraestructures necessàries». Però «mai voldríem que l’ús d’algunes paraules o titulars poguessin tergiversar la realitat del nostre servei ni generar alarma entre els nostres conciutadans», van sentenciar.

PUBLICITAT
PUBLICITAT