PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra referma les relacions amb Hongria i el Kazakhstan

Espot i Ubach mantenen noves trobades bilaterals

Per El Periòdic

La presidenta d’Hongria, Katalin Novák, i el cap de Govern, Xavier Espot, durant la seva trobada.
La presidenta d’Hongria, Katalin Novák, i el cap de Govern, Xavier Espot, durant la seva trobada. | Govern d\'Andorra

El cap de Govern, Xavier Espot, i la presidenta d’Hongria, Katalin Novák, van celebrar una reunió el dimarts per tractar les relacions entre els dos països i la cooperació establerta en àmbits com el turisme. Els mandataris van coincidir en el marc de l’Assemblea General de les Nacions Unides que s’està celebrant a Nova York.

Un dels temes abordats durant la trobada, va ser l’acord d’associació, sobre el qual Espot va exposar a la presidenta hongaresa la importància de poder tractar els dossiers més polítics durant aquest semestre. Per la seva part, Novák va manifestar la voluntat de col·laboració amb Andorra en els diferents aspectes de la negociació. Així mateix, ambdós van celebrar el Conveni per evitar la doble imposició (CDI) entre els dos països, ja ratificat per part del Principat i que es ratificarà des d’Hongria els mesos vinents.

L’agenda del cap de Govern també va incloure una reunió bilateral amb el president d’el Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev, en la qual també va prendre part la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach. El principal objectiu d’aquesta trobada va ser refermar la cooperació existent entre Andorra i el Kazakhstan, en els àmbits bilateral, multilateral i internacional. Així mateix, els dirigents també van compartir temes d’interès comú, com és el cas de la diversificació econòmica, la protecció del medi ambient o el turisme de muntanya.

Finalment, en la reunió es va acordar impulsar les negociacions per a un CDI, el qual seria el primer entre el Principat i un país de la regió d’Àsia central. Paral·lelament, el cap de Govern va assistir a diferents intervencions d’alts mandataris en la primera sessió del Debat General.

L’agenda d’Ubach

Per la seva banda, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va mantenir una reunió amb el seu homòleg a Estònia, Urmas Reinsalu, en la qual es van reprendre els dossiers en curs. En aquest sentit, van fer referència a la col·laboració entre els dos països en les qüestions de la digitalització, i en especial en la ciberseguretat, tenint en compte que Estònia és un dels països més avançats en aquesta matèria a Europa. Així mateix, Ubach i Reinsalu també van parlar sobre l’avenç de les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea, al voltant del qual, el ministre d’Estònia li va manifestar el seu suport.

A més, la ministra Ubach també va tenir l’ocasió de trobar-se amb el nou ministre de Relacions Exteriors de Costa Rica, Arnoldo André Tinoco, amb el qual van coincidir en la importància de defensar els valors del multilateralisme, així com d’implementar polítiques mediambientals, en la conservació de l’entorn natural i en el desenvolupament econòmic. Per aquest motiu, van acordar impulsar la col·laboració amb accions concretes en aquest sentit, segons l’acord d’entesa sobre canvi climàtic i biodiversitat signat entre Andorra i Costa Rica el 2016. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT