PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Més efectius d’ordre públic per reforçar les zones sensibles

Les nits d’hivern al Pas «no preocupen» a la Policia, però «s’intentarà minimitzar el soroll al màxim»

Per Albert Belis

Efectius del GSMO en un operatiu a la via pública.
Efectius del GSMO en un operatiu a la via pública. | Policia d\'Andorra

Des d’aquest mes de setembre, el Cos de Policia disposa d’un equip de vuit efectius del Grup de Suport de Manteniment de l’Ordre (GSMO), vinculat a la Unitat de Seguretat Ciutadana, amb dedicació exclusiva. Amb aquest reforç, s’incidirà en el control de vehicles, s’incrementarà la presència i la prevenció en zones sensibles del nucli urbà, en espais on es concentren grups per al consum d’alcohol i drogues, i també en edificis oficials. «Això ens permetrà ser més incisius en espais coneguts de diferents parròquies de concentració de joves i altres punts de controls de vehicles i persones a l’extraradi de les parròquies, així com la vigilància d’edificis oficials, i llocs com joieries», va afirmar l’inspector en cap de la Unitat de Seguretat Ciutadana, Ramon Torné. D’aquesta manera, «podrem dinamitzar aquest equip i no fiscalitzar-lo en rodes naturals d’horaris, i així en funció de les necessitats els podrem adaptar al que convingui i, a més, podrem fer una feina que ara no arribem en serveis ordinaris».

Aquestes tasques se sumen a les que ja desenvolupa el GSMO des de l’abril 2019 en dispositius especials d’ordre públic com esdeveniments culturals i esportius nacionals i internacionals, festes majors, i visites d’autoritats nacionals i estrangeres. «Des de fa uns anys cada vegada estem veient que tenim més participació o més necessitat de cobertura en esdeveniments de tota mena, més enllà del volum de turisme que ve al país», va assegurar Torné.

Mentre a l’estiu hi ha un reforç de les patrulles en les festes majors, la temporada d’hivern que s’acosta acollirà més concerts de cara al turisme. A més, l’habitual activitat nocturna a punts concrets com són Arinsal o el Pas de la Casa exigirà el reforç d’ordre públic d’aquest equip, adaptat als horaris dels esdeveniments que es programin. En aquest sentit, «hem de tenir en compte el neguit del veí, ja que a les zones dels locals d’oci nocturn es generen sorolls i molèsties, sobretot en les entrades i les sortides dels locals, i hem de mirar de minimitzar-ho al màxim dins les nostres possibilitats legals, tot i que tampoc solem tenir conductes violentes contra la policia, però és cert que sempre hi ha baralles», va reconèixer Torné. Així, «no és que ens preocupi», però «sí el fet de poder disposar d’un segon equip per destinar-los un al Pas i l’altre a Arinsal». Per això, «si no hi hagués una altra prioritat per cobrir, està previst un reforç a les nits d’hivern a la població encampadana», va assegurar.

La incorporació al cos d’ordre de la darrera promoció d’agents ha permès poder impulsar aquest equip de policies especialitzats que ara treballa de forma independent a les seccions de patrulles, on estaven destinats fins aquest moment. El GSMO es va posar en marxa fa més de tres anys amb una trentena d’efectius. La voluntat a mitjà termini és poder crear un segon equip d’agents amb dedicació exclusiva que permetria incrementar l’operativa policial de forma permanent mantenint quatre equips integrats en les patrulles.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT