PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Acció aposta per un partit «obert», «modern» i sense cúpula «divina»

Defuig el model de Mònaco i defensa el feminisme

Per Albert Belis

Pallarés, al centre, i els consellers generals del grup parlamentari independent.
Pallarés, al centre, i els consellers generals del grup parlamentari independent. | EL PERIÒDIC

El nou partit sorgit de l’escissió de Liberals d’Andorra (L’A), Acció, es presentarà aquest vespre (19.30 hores, sala la Consòrcia del Centre de congressos d’Andorra la Vella), amb la seva impulsora, la ministra Judith Pallarés i perdedora de les primàries d’L’A davant Josep Maria Cabanes, i la resta de membres de l’actual Grup Parlamentari Independent (Ferran Costa, Marc Magallón, Eva López i Sílvia Ferrer) al capdavant.

Acció, que encara no és un partit però està a punt de ser-ho, ja compta amb uns estatuts «trencadors», segons assegura un dels membres fundadors, Guillem Forné –fill de l’excap de Govern, Marc Forné, i conseller de Cultura de la Massana–, ja que aposten per una formació «més oberta, moderna i realista» sense una cúpula «divina». Així, «s’atorga molta importància al treball del conjunt del partit, i això ens ajudarà a tenir sinergies entre tots els membres i que no hi hagi una diferència tan gran entre els dos o tres que manen amb la resta», va explicar Forné. De moment, compten amb una executiva provisional elegida per l’assemblea constituent, que regirà la formació fins a les eleccions.

Com que no tenen afiliats perquè encara no són oficialment un partit polític, no es plantegen fer primàries per escollir el candidat a les eleccions, tot i que el més probable és que sigui Judith Pallarés, a falta també de saber si es presentaran en solitari o en coalició als propers comicis i si ho farà en les llistes parroquials i/o a la nacional.

Quant als pactes, la nova formació mirarà primer cap a Demòcrates, ja que «governem amb ells en coalició al Consell General i als comuns», així que «seran els primers amb qui seurem». De fet, «hi treballem amb molt bona sintonia en la majoria de casos, també amb Ciutadans Compromesos (CC)», però «això no exclou qualsevol altre partit i mirar quins punts podem tenir en comú».

Pel que fa a la línia ideològica, l’eix central de la presentació d’avui a Andorra la Vella, Forné va avançar que defugen el model de Mònaco i rebutjar el feminisme com al seu entendre defensa actualment L’A, el motiu principal pel qual van decidir abandonar la formació. En aquest sentit, reiteren que, igual com els seus excompanys de partit, s’orienten cap al manifest liberal del 2017 que es va fundar a Andorra. 

A partir d’aquí, «hi ha una sèrie de diferències amb Liberals d’Andorra i amb altres partits», ja que «no ens podem sentir còmodes amb les últimes declaracions de Cabanes i Jordi Gallardo, que ens volien assimilar amb el model de Mònaco, un model que no és gens liberal, sinó tirant a conservador perquè proposa una idea que el més fort es queda i els altres malauradament hauran de marxar, perquè aquí no hi haurà lloc», va afirmar Forné. «Si es té aquest pensament, perdem del tot l’andorranitat; és a dir, es queda Andorra pels que hi poden viure, i la resta cap avall i cap amunt». Per això, «volem defugir la línia conservadora que havia pres L’A, perquè el liberalisme està per defensar la llibertat individual, però per sobre de tot el bé col·lectiu».

Així les coses, el perfil al qual s’adrecen és «més modern, perquè no et parla de feminisme com una cosa anacrònica i també més realista, gent que busca les necessitats que tenim actualment», va precisar. En aquest sentit, esperen captar votants i afiliats tan provinents d’L’A com també de fora d’aquest espai, apolítics o amb un passat a altres formacions. En definitiva, «volem captar la gent que compri la nostra manera de veure Andorra i la política; no busquem un perfil determinat ni seleccionarem si aquest ve d’un partit o d’un altre», va puntualitzar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT