PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espot destaca els principis i valors de l’Escola Andorrana a Nova York

El cap de Govern referma la voluntat de consolidar unes «condicions laborals dignes» al professorat

Per Lídia López

El cap de Govern, Xavier Espot, en un moment del seu parlament en la Cimera sobre la Transformació de l’Educació.
El cap de Govern, Xavier Espot, en un moment del seu parlament en la Cimera sobre la Transformació de l’Educació. | Govern d\'Andorra

El cap de Govern, Xavier Espot, va participar ahir en la Cimera sobre la Transformació de l’Educació que aquests dies s’està desenvolupant a Nova York, en el marc de la 77a Assemblea General de les Nacions Unides. En el seu discurs, va posar en relleu el paper «essencial» de l’educació pel «creixement personal i col·lectiu», i com una «garantia de respecte, de civisme, d’igualtat d’oportunitats, de la democràcia i el futur», i tot destacant la singularitat dels tres sistemes públics, va posar en relleu els principis que regeixen l’Escola Andorrana. 

En aquest sentit, Espot va assegurar que els darrers anys s’han «dedicat molts esforços» a la consolidació de l’oferta andorrana, i va afirmar que «el principi d’inclusió» n’és «un dels seus punts forts». A continuació, Espot també va fer referència a la promoció de la igualtat de gènere, asseverant que «Andorra està fermament compromesa amb el desenvolupament del principi d’igualtat entre dones i homes, de manera integral i transversal». I en darrera instància, va posar en relleu la seva funció «d’actor privilegiat» en la transició energètica, assegurant que s’han integrat, al currículum escolar les temàtiques que tenen a veure amb el desenvolupament sostenible. 

I com que no es pot entendre l’educació sense els docents, el cap de Govern va incidir en el compromís de l’Executiu per «donar suport i reforçar el paper del professorat», assegurant-ne «la independència, la creativitat i la professionalitat», i desenvolupant la normativa necessària per garantir-los «unes condicions laborals dignes i adequades».

En darrera instància, també va refermar la voluntat del Principat de participar en programes de cooperació internacional pel desenvolupament educatiu «tant dins com fora de les seves fronteres», ja que tal com va sentenciar, «hem de donar a l’educació la importància que es mereix i protegir-la de possibles amenaces, perquè hi ha molt en joc».

Reunions oficials

A banda d’aquesta sessió plenària, els membres de l’Executiu desplaçats a Nova York van tenir les seves primeres trobades amb altres representants. En el cas d’Espot, va mantenir una reunió amb el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, al qual va traslladar que l’Agenda 2030 està marcant el full de ruta del Govern, especialment en acció climàtica, la defensa dels drets de la infància, la igualtat o la preserva del multilingüisme. A la trobada també hi va prendre part la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, que paral·lelament, es va reunir amb el seu homòleg de Xipre, Ioannis Kasoulides. Més tard, Espot també es va trobar el president de l’Assemblea General de les Nacions Unides, Csaba Korösi. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT