PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El nou reglament de protecció de dades inclou el testament digital

La norma de l’agència regula el règim d’incompatibilitats i el procediment sancionador

Per El Periòdic

La cap de l’agència, Reshma Harish Punjabi, durant una roda de premsa recent.
La cap de l’agència, Reshma Harish Punjabi, durant una roda de premsa recent. | APDA

En la reunió del Consell de Ministres, el Govern va aprovar ahir dos reglaments sobre la protecció de dades, un vinculat a l’agència i un altre al desplegament de la llei qualificada. Pel que fa a aquest últim, inclou la figura del testament digital, concebut com el dret a preveure un règim de gestió de comptes a xarxes socials i/o altres prestadors de serveis digitals en cas de mort o pèrdua sobrevinguda de capacitat. L’interessat pot donar instruccions als hereus sobre l’ús i la destinació de la informació continguda i/o demanar-ne la supressió.

Vinculat al testament digital també es crea el Registre electrònic de voluntats digitals adscrit al Registre civil on es poden inscriure els documents de voluntats digitals en el cas que els interessats no hagin disposat aquestes qüestions via testament, codicil o memòries testamentàries. L’accés al Registre electrònic de voluntats digitals és reservat al titular de les voluntats digitals i, una vegada mort el titular, a les persones o les institucions legitimades pel causant.

Aquest reglament atorga més protecció jurídica als responsables de tractament de dades de les administracions, entitats privades, empreses o associacions, ja que especifica les obligacions detallades que es deriven de la llei i les concreta. Els responsables disposaran d’un període d’adaptació de sis mesos des de l’entrada en vigor per adaptar els processos i establir els procediments per complir amb les obligacions descrites al reglament.

Per un altre costat, també es va aprovar el reglament de l’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA), on es regulen i precisen diferents qüestions com ara el règim d’incompatibilitats dels alts càrrecs o el procediment sancionador. Quant a les sancions, a més de les gradacions de lleu, greu i molt greu contingudes a la llei qualificada, el reglament especifica que es concretaran els imports fixes de les sancions atenent al context en què es produeixi la infracció i a altres consideracions com ara el nombre de persones afectades o el grau de reincidència del responsable. 

«El Govern ha elaborat aquests reglaments a petició de la mateixa agència», va revelar el ministre Portaveu, Eric Jover. «No canvia el paradigma de la llei, però entra més al detall amb les sancions», va especificar Jover. L’APDA es va crear el 2003, mentre la llei qualificada de protecció de dades es va aprovar el 28 d’octubre del 2021.

Criteri favorable a l’estatut de l’artista

D'altra banda, el Govern ha emès un criteri «àmpliament» favorable a l’estatut de l’artista i «saluda» el nou marc legal, que a partir d’ara haurà de desenvolupar el legislador, segons va anunciar ahir Eric Jover. «Aquest text promou el desenvolupament cultural i representa un pas important, en la línia del que promou la Unesco», va afirmar Jover. Tot i el criteri favorable, l’Executiu introdueix alguna recomanació amb l’objectiu de millorar la norma: incloure els artistes que treballen amb contractes assimilables, definir la comissió de l’artista, eliminar alguns entrebancs administratius i adaptar la tipologia de cada feina.

Adaptació de totes les escoles a l’accessibilitat

Per últim, a proposta del ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, el Govern va adjudicar ahir en la reunió del Consell de Ministres els treballs de millora d’accessibilitat a l’escola francesa de Sant Julià de Lòria a l’empresa Construccions Purroy per un import de 275.500 euros. Les obres que ara s’iniciaran contemplen la instal·lació d’un ascensor, la reforma d’accessos, la col·locació de passamans de suport i l’adequació dels lavabos, seguint els criteris d’accessibilitat universal per a persones amb mobilitat reduïda. Una vegada finalitzats aquests treballs, tots els centres educatius del país estaran adaptats a la normativa d’accessibilitat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT