PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El dilema del temps

LaLiga i el Comitè d’Àrbitres podrien prendre mesures per augmentar el temps de joc efectiu en els partits

Per David Sansaloni

L’àbritre principal del partit entre el CD Mirandés i l’FC Andorra conversa amb el capità tricolor, Martí Vilà.
L’àbritre principal del partit entre el CD Mirandés i l’FC Andorra conversa amb el capità tricolor, Martí Vilà. | @FCANDORRA

El temps de joc efectiu, o el que és el mateix, el nombre de minuts en què la pilota es troba en joc durant un partit de Primera Divisió i Segona Divisió, està sent un autèntic maldecap per a LaLiga, el Comitè d’Àrbitres i, a la vegada, per a entrenadors i jugadors d’aquestes competicions. Sense anar més lluny, l’entrenador de l’FC Andorra, Eder Sarabia, es va sumar a aquest malestar mitjançant una imatge a Twitter, en la qual es queixava que en el darrer partit de l’equip a LaLiga SmartBank contra el CD Mirandés només s’havien disputat 42 minuts, de 102 que havia durat la trobada.


Sarabia es va afegir a la postura d’altres entrenadors, com pugui ser el de l’FC Barcelona, Xavi Hernández, el qual, després d’un partit contra el Rayo Vallecano, va declarar que «vam tenir una reunió amb els àrbitres, i em sembla ridícul que no s’apliqui el temps efectiu en el futbol». Per la seva part, el tècnic tricolor també va mostrar el rebuig a l’actual normativa, explicant que «hem de buscar una solució entre tots per tal d’afavorir l’espectacle i evitar que l’espectador perdi gairebé dos terços del que paga per una entrada». Així doncs, la setmana vinent, els entrenadors de Primera i Segona tornaran a reunir-se amb els àrbitres per intentar dibuixar un camí que eviti que es perdi tant de temps.

 

Un tema delicat

 

L’aplicació d’una normativa que accepti el temps efectiu en el futbol, igual que passa en altres esports com el bàsquet, està sent l’argument més implantat entre els entrenadors de les dues grans competicions de futbol a Espanya. No obstant això, la instauració del videoarbitratge (VAR) ja va canviar en el seu moment les regles del joc, i sembla que la solució no és tan senzilla com es planteja.


Amb 20 anys d’experiència com a àrbitre, el president del Comitè Tècnic d’Àrbitres al Principat, Salus Chato, explica que «l’eina que tenim per poder donar més o menys temps afegit és la interpretació que l’acció s’ha fet per perdre, o no, temps, i aquest és un aspecte delicat en segons quines situacions». Per exemple, «si hi ha un jugador estirat a la gespa, el temps s’atura, però si realment està fingint, un àrbitre no pot fer res perquè l’objectiu prioritari, per sobre de xiular, és protegir la integritat física dels jugadors».


Davant comportaments abusius de simulació de lesió, l’àrbitre «té poques eines perquè és un jutge esportiu, no un metge», va assenyalar Chato, mentre afegia que «gran part de solució la tenen els equips, i en concret els jugadors, que són els que poden aplicar les conductes de joc net». Tanmateix, l’Ifab (The International Football Association Board) és l’organisme que vetlla per les regles de joc, «i estan en continu procés d’estudi per dinamitzar el temps de joc. Cada temporada s’afegeixen i es modifiquen regles», va dir Chato.

 

Les xifres

 

L’espanyola és, de llarg, la lliga en la qual es juga menys temps real. Segons un estudi d’Opta Sports (una companyia d’anàlisi esportiva de les més respectades), a LaLiga es juguen 51:47 minuts de mitjana per partit, mentre que en altres, com la Bundesliga (Primera Divisió alemanya) es col·loca en 52:48. La Serie A (Primera Divisió italiana) registra una mica més de 54 minuts, i la Premier League (Primera Divisió anglesa) arriba a gairebé 55 minuts. Tot i això, cap de les grans competicions arriba ni al 60% del temps amb la pilota corrent, dels 90 reglamentaris, i és una tendència que continua en progressió negativa els últims anys.
De fet, un estudi fet pel Centre Internacional d’Estudis Esportius (CIES) l’any 2021 va exposar que en els partits europeus, aquells en els quals no jugava un conjunt espanyol podien variar de fins a 10 minuts efectius de joc.


Amb aquest context, la por de moltes de les entitats futbolístiques que militen a Primera i Segona Divisió és veure reduïts els seus ingressos a causa de la pèrdua d’interès de l’espectador. La reunió entre entrenadors i àrbitres la setmana vinent podria significar el principi d’un canvi per a la pròxima campanya. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT