PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El comú obre la porta a una nova concessió a les pistes d'esquí d’Encamp

Saetde planteja la recuperació de la zona de Pessons, amb la creació d’un parc natural

Per El Periòdic

Laura Mas i Jean Michel Rascagnères, ahir en roda de premsa.
Laura Mas i Jean Michel Rascagnères, ahir en roda de premsa. | Comú d\'Encamp

El Comú d’Encamp obre la porta a una nova concessió de fins a 50 anys per les pistes d’esquí d’Encamp, Grau Roig i el Pas de la Casa. Ho van informar ahir en roda de premsa els cònsols de la parròquia, Laura Mas i Jean Michel Rascagnères, que van manifestar que l’actual concessionària, Saetde, ha presentat les línies mestres d’una nova oferta per renovar la cessió de l’ocupació privada de domini públic, motiu pel qual des de la corporació, en compliment del programa electoral de les eleccions comunals, han iniciat el tràmit de competència de projectes, que s’ha publicat al BOPA, perquè les empreses interessades puguin optar a la concessió desplegant una nova proposta en un període de dos mesos.

Els mandataris comunals van exposar que la nova cessió suposarà una millora de les condicions actuals en inversions al domini esquiable i a la parròquia, tot destacant que una de les propostes de Saetde és apostar pel Pas. «El futur de la parròquia i del Pas de la Casa està lligat a la concessió i serà el nou motor d’Encamp», va dir Mas. I va destacar que l’adjudicació, si s’acaba duent a terme, suposarà una revalorització de les accions de la corporació. En aquest sentit, van desgranar algunes de les iniciatives que la societat ha plantejat, com la recuperació de la zona de Pessons amb la creació d’un parc natural, l’explotació d’un costat del pic de Maià i un aspecte mediambiental en relació amb la part baixa del domini d’Encamp, la qual, tal com va asseverar Rascagnères, «acabarà sent més una piscina que una estació d’esquí».

Quant a l’actual termini de cessió dels dominis esquiables, la cònsol va exposar que ja es disposen dels resultats de l’estudi que va demanar el comú en referència a la indemnització que la nova societat adjudicatària hauria de pagar a Saetde pels 17 anys de gestió que els manquen, sempre en el cas que no s’acabi atorgant a la mateixa societat. D’aquesta manera, va desvelar que l’import s’eleva a més de 100 milions d’euros. Tanmateix, Mas va anunciar que, tal com es va fer saber des d’Ski Andorra, la societat va presentar fa una setmana una sol·licitud per allargar la concessió de les pistes acollint-se a la disposició addicional de la Llei del pressupost del 2022, que introdueix la possibilitat d’augmentar el termini de les concessions administratives en un 20% per establir una compensació davant les pèrdues sofertes a causa de la irrupció de la pandèmia del coronavirus. Tot i que la societat demanava ampliar la cessió per 17 anys més, el període supera el límit marcat pel Govern i, si s’acaba aprovant per part del comú, seria de 14 anys.

La cònsol també va fer el punt sobre el fet que la nova concessió «suavitzarà» els problemes que fins avui dia «potser» es tenien amb la societat, recordant que, tot i que ara la relació entre Saetde i el comú sigui «excel·lent i coordinada», temps enrere «hi havia tensions». Entrant al detall sobre el màxim de 50 anys, va explicar que s’ha marcat perquè «és el termini que proposa la societat», el qual es veu amb bons ulls des de la corporació perquè preveure què passarà en 50 anys «és complicat» i es tracta d’un sector, el de la neu, que es veurà subjecte a canvis en un futur. Els mandataris també van informar que els membres de la minoria del PS estan al corrent de la sol·licitud de Saetde i que quan es tinguin les ofertes es crearà una taula de treball, on també participaran, per analitzar-les, de la mateixa manera que s’ha fet amb el projecte a Prada de Moles i el parc de l’Ossa.

Respecte a la modalitat del procediment per atorgar la nova concessió, Rascagnères va comentar que, tot i que fins ara s’aplicava el model de contractació pública en ser la figura més «senzilla», d’acord amb la llei es marca que les ocupacions privades de domini públic s’han de dur a terme a través d’un tràmit de competència de projectes per respectar els principis de publicitat, transparència i concurrència. Així, va explicar que «el procediment funciona al revés del d’un concurs públic», ja que «són les empreses interessades les que presenten una oferta esquemàtica a l’administració, la qual dona peu al comú a decidir si està interessat a obrir el tràmit a altres companyies a presentar-se».

PUBLICITAT
PUBLICITAT