PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’AEAT qualifica la moratòria de les llicències de «greuge comparatiu»

Els propietaris dels allotjaments turístics en procés de compravenda són els principals «perjudicats» de la llei

Per Àlex Pont

Imatge d’arxiu d’una zona d’allotjaments turístics.
Imatge d’arxiu d’una zona d’allotjaments turístics. | Tony Lara

L’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT) defineix com a «greuge comparatiu» la distinció del tipus d’apartament que pot gaudir de llicència els pròxims dos anys establerta pel Govern en la nova Llei general de l’allotjament turístic que s’aprova avui. En aquest sentit, el president de l’AEAT, Àlex Ruiz, va manifestar que, anteriorment, ja s’havien reunit amb el ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, i aquest els va indicar que es produiria un eixamplament del temps en què no es concediran noves llicències. «La sorpresa ens va arribar quan ahir vam llegir la llei al BOPA, ja que tan sols els apartaments considerats de cinc estrelles podran exercir l’explotació turística», va dir Ruiz, afegint que per tal d’assolir aquest estatus «és necessària una gran inversió en els immobles».

En segona instància, un altre dels punts de la modificació del text legislatiu dels allotjaments turístics que més va sobtar a l’AEAT va ser la situació dels propietaris que es troben en procés de compravenda d’algun dels seus actius. D’aquesta manera, si els immobles es troben en qualsevol de les dues transaccions perdran la seva condició d’allotjament turístic, i per tant, el dret a explotar-lo econòmicament al llarg dels pròxims dos anys. «Un cop l’apartament s’hagi venut o comprat, es perdrà la capacitat d’esdevenir allotjament turístic en mans del nou propietari».

Seguint la mateixa línia, Ruiz va destacar que al cap de dos anys d’haver-se complert la moratòria, en el cas que les llicències es puguin tornar a atorgar, els edificis amb més d’un 50% de pisos d’ús turístic no podran assolir una capacitat superior d’immobles destinats a l’explotació econòmica de temporada. D’aquesta manera, «es tracta d’una altra situació en què es trobaran els propietaris dels allotjaments que també contribueix al greuge comparatiu». També va afegir que, si algun dels titulars dels immobles necessita vendre els seus actius per raons econòmiques «es veurà incapacitat per la nova modificació de la llei».

Paral·lelament, l’AEAT va posicionar-se en contra de l’aprovació imminent d’aquestes mesures perquè «hi ha moltes operacions de compravenda que s’estan desenvolupant en aquests moments; en alguns casos hi ha compromisos amb els bancs i veuen com el procés es troba en perill per complir el seu objectiu». De fet, va afirmar que en menys de nou dies s’han de firmar les transaccions, perquè la llei entra en vigor en aquest marge de temps i «els notaris estan donant hora a dues o tres setmanes vista, per tant, els tempos juguen en contra dels propietaris en compravenda». No obstant això, en línia amb la finalitat del Govern a favor de l’habitatge, Ruiz va recalcar que «entenem que vagi dirigit a les noves edificacions, però les existents no podran dur a terme les transaccions que necessiten realitzar».

D’altra banda, l’AEAT va expressar que, entre el 80% i el 90% dels pisos turístics es troben a les parròquies altes, des de la zona del Tarter fins a la frontera francoandorrana. En aquest sentit, Ruiz va indicar que en aquesta part del territori «tenim moltes dificultats per la manca de serveis essencials i comunicacions; si a això sumem que gairebé no podem vendre, ni llogar ni explotar turísticament els immobles, ens sembla molt injust». També va subratllar que moltes vegades la catalogació dels pisos no s’ajusta a la realitat dels serveis prestats, ja que «a vegades, un hotel tres estrelles et pot oferir característiques d’un de cinc i viceversa».

Finalment, la previsió de l’AEAT de cara a l’hivern és bona i no preveu que aquesta modificació legislativa afecti en gran manera durant la temporada de màxima efervescència turística. De fet, Ruiz va recordar que, de moment, els principals afectats seran els propietaris que hagin de vendre o aquells promotors que estan construint blocs de pisos destinats a l’explotació econòmica estacional. En relació amb els contactes amb el Govern, Ruiz va afirmar que ahir va parlar amb el ministre de Turisme, el qual li va assegurar la impossibilitat per fer al·legacions. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT