PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern convoca el consell econòmic i social per començar a abordar la pujada dels sous

Per El Periòdic

El president del grup parlamentari demòcrata, Carles Ensenyat, conversa amb companys de grup.
El president del grup parlamentari demòcrata, Carles Ensenyat, conversa amb companys de grup.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha respost aquest dimarts al matí les intervencions dels diferents grups parlamentaris del dilluns a la tarda en el marc del debat d'orientació política. L'habitatge, la Unió Europea, els carburants o el tercer pagador han estat els temes sobre els quals s'ha centrat el frec a frec entre Espot i els presidents dels grups parlamentari socialdemòcrata, Pere López i de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat. Espot ha anunciat que ja s'ha convocat el consell econòmic i social i ha destacat que en funció de l'augment que s'apliqui als salaris aquest hauria de ser el percentatge a aplicar als lloguers, tenint en compte també l'IPC que pugui haver a finals d'any.

Espot havia començat el seu discurs retraient a Pintat el seu "immobilisme" i a López que fes culpable de tots els mals al Govern. "El senyor López és el complement perfecte al senyor Pintat", ha etzibat Espot, ja que si bé el segon "anuncia les set plagues d'Egipte", López "assenyala culpables: el Govern". En aquest sentit, ha defensat que el seu discurs sí que contenia mesures i ha lamentat que Pintat no vulgui "fer res" i sembli que vulgui que el Govern tampoc actuï. Pel que fa a López, Espot ha defensat que s'hagi apujat els salaris dos cops aquest any, la gratuïtat del transport públic, les prestacions als autònoms o el fet que es bonificarà als professionals un total de 6.000 litres de carburant en lloc dels 3.000 actuals, la qual cosa tindrà un cost per a l'administració de 600.000 euros als quals caldrà afegir els 200.000 que costarà no apujar la taxa verda al gasoil de calefacció.

Així, en les seves intervencions el cap de Govern ha anunciat aquestes ajudes als conductors professionals i ha defensat el benefici i l'impacte que està tenint per a la població en general, la mobilitat i el medi ambient la gratuïtat del transport públic i ho ha defensat davant la proposta del PS que es bonifiqui el carburant a tots els residents. El cap de Govern ha destacat la dificultat d'aplicar aquesta mesura i a més ha manifestat que seria una mena de "cafè per a tots" que beneficiaria gent que potser no ho necessita. López li ha respost que el mateix es podria aplicar en el cas del transport gratuït. Espot també ha justificat que aplicar aquesta rebaixa per a tothom tindria un cost de sis milions d'euros que el PS hauria d'explicar com es vol finançar.

Quant al consell econòmic i social, el cap de Govern ha explicat que el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha convocat les parts perquè hi pugui haver una concertació entre sindicats i empresaris sobre els salaris. Tal com s'ha esmentat s'espera que de les negociacions es pugui arribar a un acord sobre el percentatge que cal pujar als sous, que seria el que més o menys s'aplicaria als lloguers. "No té sentit que si els salaris s'apugen, per exemple, un 5% els lloguers ho facin un 10 o un 12%", ha defensat Espot.

I l'habitatge ha estat un altre dels temes 'candents', durant el debat. Així, López ha acusat Demòcrates d'haver generat "més dèficit" "menys" disponibilitat de terrenys i no aportar "cap solució al problema". De fet, ha destacat que la problemàtica no és "d'oferta" sinó "d'accés" i ha lamentat que des del Govern es tingui "més tendència" a escoltar "els propietaris" i també a la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), que no pas als sindicats. També ha defensat que aquest dimarts a la tarda entraran una proposta de resolució perquè el 2030 el 25% del parc immobiliari sigui de titularitat pública.

Espot li ha respost que no és cert que només escoltin els propietaris, ja que de fet la mesura de congelar els IPC segur que no els ha acontentat i ha destacat que tirar endavant la mesura del 25% de l'habitatge de titularitat pública suposaria 11.125 habitatges i que això tindria un cost de 1.200 milions d'euros. El president del grup parlamentari socialdemòcrata, però, li ha respost que hi ha altres fórmules que construir nou habitatge: "el que menys s'ha de fer és construir", ha defensat.

L'aplicació del tercer pagador al conjunt de la població també ha estat un element de fricció entre López i Espot. Així, el primer ha defensat que no tindria cap cost per a l'administració i que en canvi facilitaria que la gent es pogués fer proves o altres actes mèdics sense haver d'avançar els diners. El cap de Govern ha defensat que no està a favor de la generalització d'aquesta figura i ha recordat que ja és efectiva per a la gent gran. A més, ha concretat que les persones que no poden pagar tenen reconegut el 100% i que això afecta 5.000 afiliats a la CASS.

També la reforma fiscal que vol tirar endavant el Govern ha enfrontat el president del grup parlamentari socialdemòcrata i el cap de Govern, ja que el primer ha retret a l'executiu que ara vulgui apujar impostos quan van dir que no ho farien. Espot ha negat que estiguin incomplint les seves promeses electorals i ha defensat que el que van dir va ser que no es tocarien els tipus màxims de l'IRPF, l'impost de societats i l'IGI.

Amb Pintat el xoc més important ha vingut per la participació dels grups parlamentaris en la delegació negociadora amb la Unió Europea. Espot li ha recordat que des de la UE es va defensar que no és possible perquè crearà un precedent i Pintat li ha retret la "submissió" en aquesta qüestió, ja que creu que no ha de ser la UE qui marqui la composició de les delegacions. D'altra banda, el president del grup parlamentari de Terceravia ha acusat Espot d'estar "al negacionisme econòmic" i li ha manifestat que si demanen informes i més informació és perquè els "agrada treballar des de la planificació, entorn la informació, l'anàlisi, per poder fer propostes".

Des dels grups de la majoria el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Ensenyat, ha criticat que l'oposició tingui una posició "còmoda" de no fer propostes i els ha retret que "no és raonable" que apliquin "la política de la por, de l'hecatombe". Al seu torn, el president del grup parlamentari independent, Ferran Costa, ha apel·lat als consensos per treballar de manera plegada en moments "difícils" i de "reptes punyents". Al seu torn, des de Ciutadans Compromesos Carles Naudi ha acusat l'oposició de "fer servir la tirania ideològica". A l'últim, la consellera general no adscrita, Carine Montaner, ha acusat "la bancada majoritària" de ser "massa optimista" i ha alertat que "el poble andorrà ha de saber que patirem, i molt".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT