PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Vila Medieval torna amb 60 parades i una trentena d’activitats

La principal novetat serà la inauguració de ‘Murs que parlen’ de Samantha Bosque

Per El Periòdic

La cap del servei d’Activitats Culturals, Laura Rogé, i la cònsol menor laurediana, Mònica Codina.
La cap del servei d’Activitats Culturals, Laura Rogé, i la cònsol menor laurediana, Mònica Codina. | ANA/M.P.

Sant Julià de Lòria torna a celebrar del 23 al 25 de setembre la Vila Medieval, un esdeveniment que enguany arriba a la 19a edició i que compta amb un programa farcit d’activitats per a tots els públics. De fet, tal com van explicar ahir la cònsol menor laurediana, Mireia Codina, i la cap del servei d’Activitats Culturals, Laura Rogé, en total hi haurà una trentena de propostes al llarg del cap de setmana, les quals inclouran tallers, espectacles, concerts, animacions itinerants i activitats familiars. A més a més, es comptarà amb 60 parades de gastronomia i productes artesans que s’ubicaran a l’avinguda Verge de Canòlich.

Entre les principals novetats d’aquesta edició, Codina va destacar que s’aprofitarà per inaugurar la segona edició del projecte Murs que parlen. Tindrà lloc el divendres dia 23 a les 19.00 hores i es presentarà al públic els murals del camí de la Creueta (confeccionat per Reunió de Papaia) i el de Verge de Canòlich, a càrrec de Samantha Bosque. A més, es podria continuar visitant l’exposició Contra el mal donat habilitada a la sala Sergi Mas, un recorregut per la història de la bruixeria a Andorra.

Després de diverses edicions sense celebrar-se, el comú també recupera enguany el sopar medieval, una proposta que estarà amenitzada per l’actuació de la companyia Impro Show i en la qual caldrà reserva prèvia per participar-hi. El preu per al públic general serà de 30 euros, tot i que les persones que hi vagin amb disfresses de l’època n’hauran de pagar 20. Durant el sopar també actuarà l’Esbart Laurèdia i tot el públic que ho desitgi.

Pel que fa al tradicional mercat, en aquesta ocasió s’obrirà divendres 23 al matí per tal que els escolars puguin visitar-lo i donar així més hores de servei als paradistes. Rogé va explicar que s’espera el mateix nombre de paradistes que en les edicions anteriors. La idea, per tant, és no superar les 60 parades totals, de les quals, a hores d’ara, 22 són nacionals i la resta seran de fora del Principat.

Entrant al detall de les activitats més destacades, la cap de Cultura va manifestar que durant el cap de setmana hi haurà una demostració de la tècnica mil·lenària oriental Rakú, que consisteix en la cocció de peces fetes amb fang de manera tradicional. En aquest sentit, s’ha establert un vincle amb els alumnes del taller de ceràmica de l’Escola d’Art, que seran els encarregats de crear les peces per tal que es puguin coure a la vila. En l’àmbit musical, s’ha previst un concert a l’església parroquial, també el divendres 23 a les 21.00 hores, a càrrec de l’artista Antoni Madueño, «que ens endinsarà en la música medieval amb instruments que construeix ell mateix».

També s’oferiran activitats didàctiques, ja que es reprenen els tallers de recreació històrica de com es vestia un cavaller. En aquest cas, hi haurà un pas d’armes de lluites amb armes i armadures reals de l’edat mitjana i on es recrearan batalles també reals que hi ha hagut al llarg de l’època medieval. Zones on es confeccionaran titelles o activitats lúdiques de cavallets per als més petits seran les altres propostes que complementaran el programa. Una altra de les novetats d’aquesta edició és que Sant Julià comptarà durant els tres dies amb un pregoner que anirà informant la ciutadania de les properes activitats que s’aniran celebrant.

El Comú de Sant Julià de Lòria destina 49.000 euros a la celebració de la 19a edició de la Vila Medieval, segons informa l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT