Escaldes-Engordany
La bretxa salarial entre homes i dones augmenta per la pandèmia
Acció Feminista indica que, tot i haver passat el pitjor moment de la covid, la desigualtat creix
L’actualització de l’estudi La covid a Andorra. La seva incidència en l’economia de la classe treballadora subratlla que la pandèmia del coronavirus ha provocat un augment de la bretxa salarial entre homes i dones. D’aquesta manera, la directora d’Andtropia, Marta Alberch, va manifestar que la bretxa va molt més enllà de les bandes salarials entre ambdós gèneres i, de fet, va posar èmfasi en altres aspectes de la vida laboral «com les condicions, els horaris de treball, la conciliació i les oportunitats d’ascendir a llocs de responsabilitat i prestigi».
Fent referència a les conclusions amb perspectiva de gènere dels informes, segons les dades del salari mitjà, a finals de la primera meitat del 2021, la retribució en el cas dels homes era de 2.607 euros, mentre que les dones amb prou feines superaven els 1.900 euros. Aquesta situació reflecteix una discrepància de 695 euros entre ambdós, la qual cosa es tradueix en una diferència percentual del 26,67%. La tendència d’aquesta distància entre salaris és creixent, ja que, segons les xifres del mateix període del 2020, els homes percebien un salari mitjà de 2.385 euros. En canvi, les dones es movien en un rang salarial de 1.826 euros. «Les estadístiques demostren com la diferència es va incrementant any rere any i encara més en situacions de crisi com ho va ser la covid», va indicar Alberch.
En contraposició a aquestes dades de desigualtat, el sistema de Suspensió Temporal de Contractes de Treball (STCT), va propiciar que la distància entre les retribucions dels homes i les dones no creixés al mateix ritme que en situacions normals, però a mesura que el context sanitari es va anar normalitzant, la bretxa va tornar a eixamplar-se en detriment del col·lectiu femení.
Al seu torn, la representant d’Acció Feminista, Aurora Baena, va assenyalar que, tot i haver deixat enrere la part més complexa de la pandèmia, «les diferències continuen a l’alça sense cap perspectiva d’una reversió i encara hi ha grups polítics i socials que neguen aquesta realitat». Així, va argumentar que «es dones necessitem el doble d’esforç que els homes per optar a un lloc de treball o per rebre un ascens». També va afegir que des de l’esfera pública es fa molta promoció de la igualtat, però «les accions reals són escasses i a la part privilegiada li costa alçar la veu».
D’altra banda, l’estudi també destaca l’evolució econòmica del Principat després de la baixada dels contagis i el decreixement de la pressió hospitalària. En aquest sentit, cal remarcar que la major part dels sectors s’han recuperat abans del previst, la qual cosa ha pogut fer-se realitat gràcies a la gran adhesió de la població a les vacunacions i a la immunitat resultant. Els informes tenen en compte al voltant d’una setantena de paràmetres per verificar la tornada a la normalitat d’abans de la pandèmia. Seguint aquesta direcció, les xifres econòmiques del sector turístic, un dels més importants del Principat, durant alguns mesos del 2021 i la majoria del 2022, demostren que s’han assolit les xifres del 2019.