Andorra la Vella
Andorra podrà finançar projectes amb el Banc Europeu d’Inversions
Es tracta del primer país extern a la zona econòmica de la UE que optarà a rebre els préstecs del programa
El Principat podrà rebre finançament del Banc Europeu d’Inversions (BEI) per poder materialitzar projectes específics en l’àmbit de la inversió nacional, com per exemple en infraestructures. En aquest sentit, el secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, va declarar que «és una fita important per a nosaltres», i és que es tracta d’un programa que va ser avalat per la junta de governadors del BEI com a país elegible per a rebre aquest finançament.
D’aquesta manera, els primers contactes es van dur a terme al principi de la irrupció de la pandèmia de la covid, en què el ministre de Finances, Eric Jover, va fer una petició formal a l’organisme per validar la idoneïtat d’Andorra en una futura participació d’aquests mecanismes financers. En aquest punt cal remarcar que el Principat és el primer Estat sobirà que no pertany a l’espai econòmic europeu ni a la Unió Europea (UE) que pot accedir a aquest programa.
Quant als propers passos per completar el procés d’adhesió, aquests giren al voltant de la signatura del conveni que regularà la relació entre ambdues parts, en el qual el Govern està posant tots els seus esforços perquè pugui ser una realitat al més aviat possible. «Disposem d’un esborrany de l’acord i ja hem establert al calendari les reunions de treball amb els representants del BEI», va assenyalar Ballestà, el qual va afegir que «no creiem que el procés es demori gaire més enllà de la validació del text per part d’ambdues bandes».
Amb relació a les possibilitats d’aquest nou acord entre Andorra i la UE, el secretari d’Estat va asseverar que «se’ns obre una porta a sol·licitar finançament per a projectes de complexitat», el qual vindrà acompanyat de l’experiència tècnica del BEI per implantar aquesta tipologia d’iniciatives orientada a grans infraestructures, entre altres. Seguint aquesta línia, Ballestà va indicar que aquests programes van dirigits en molts casos a la millora de la mobilitat dels països i a l’habilitació de les xarxes de comunicació i transport, i relacionats amb la transició energètica. A més a més, va deixar la porta oberta a l’impuls del projecte de la connexió ferroviària entre Andorra i els països veïns, una iniciativa que està sobre la taula de l’Executiu des de fa temps.
Fent referència a la tipologia de plans els quals podrà accedir el Govern mitjançant el programa de finançament europeu, aquests dependran, en primera instància, de la tipologia d’inversió i del resultat que s’espera obtenir per ambdues parts. En aquest sentit, Ballestà va destacar que «cada iniciativa s’haurà d’analitzar minuciosament entre el BEI i els nostres representants per determinar el percentatge del préstec que se’ns atorga». De la mateixa manera, els països receptors del finançament han de complir, en primer lloc, que els projectes es trobin dins de l’àmbit d’actuació del mateix BEI després de ser avalats pels especialistes de la institució i, seguidament, assegurar-se que el país de destinació té la capacitat per retornar els diners, un funcionament molt similar amb el Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa.
D’altra banda, el secretari d’Estat va remarcar que el cas de la inclusió del Principat en el programa ha prosperat per diversos factors. Primerament, «Andorra va rebre una homologació prèvia dels estats membres després d’integrar-se al Fons Monetari Internacional (FMI) tenint en compte que el nostre marc legal és equiparable als de la UE». En aquest sentit, es tracta també d’una decisió política que ha vingut donada pel vistiplau dels governadors del banc, els quals són els ministres de Finances dels mateixos països que representen. Finalment, va remarcar que les condicions són les mateixes per a tots els territoris perquè «no es tracta d’una banca privada que busca un benefici en el préstec de diners».