PUBLICITAT

Canillo

Vives critica les ‘calúmnies’ dels encobriments de pederàstia

Els 50 anys de l’incendi del santuari acaparen el discurs de l’homilia

Per Àlex Pont

Roser Suñé, Joan-Enric Vives, i Xavier Espot al santuari de Meritxell.
Roser Suñé, Joan-Enric Vives, i Xavier Espot al santuari de Meritxell. | SFGA / CESTEVE

El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, durant el discurs tradicional de la Diada de Meritxell, va qualificar, entre línies, de «calumnies i difamacions» les acusacions d’haver encobert casos de pederàstia per part de les altes institucions de l’església. En aquest sentit, Vives va dur a terme un discurs que va anar des dels efectes persistents de la pandèmia del coronavirus a nivell sanitari i econòmic, passant per la incidència del canvi climàtic, fins a les conseqüències humanitàries de la guerra d’Ucraïna.

De la mateixa manera, el copríncep episcopal va centrar durant una gran part del discurs de l’homilia, el recordatori dels 50 anys de l’incendi que va devastar l’antic santuari de Meritxell durant la matinada del 8 al 9 de setembre de 1972. Seguint aquesta direcció, va recalcar la «fortalesa i la resiliència» del poble i les institucions andorranes per refer-se de «catàstrofes» com aquesta i va subratllar que «Meritxell s’ha tornat a vestir de nou en representació de tot el país». Igualment, va desplaçar el concepte del foc a les situacions d’incendis forestals que s’han anat repetint al territori veí de Catalunya i França al llarg d’aquest estiu. «Els incendis podran devorar boscos o béns materials, però no ho faran mai amb el poble i la seva ànima», va manifestar Vives.

Pel que fa als actes, la missa tradicional va començar a les 11.00 hores en un santuari de Meritxell ple de gom a gom. A banda de la representació del Govern i els secretaris d’Estat, van assistir diversos consellers generals i representants socials com el raonador del ciutadà. Amb relació a la resta del públic, l’acte va comptar amb desenes de peregrins i visitants que van acudir a la diada nacional per presenciar el discurs del copríncep i gaudir, una hora i mitja a posteriori de l’acte eclesiàstic, una ballada de sardanes acompanyada de coca, xocolata i mistela. 

El PS demana que el Bisbat es mostri «transparent»

El president del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, va demanar que el Bisbat es mostri «transparent i predisposat» a aclarir els fets relacionats amb els encobriments dels casos d’abusos sexuals a menors. En aquest sentit, López va indicar que el discurs de l’homilia era un bon moment per donar a conèixer la voluntat de col·laboració del copríncep per a la investigació i la condemna dels fets perquè «hi ha moltes famílies que han patit i mereixen que es dugui a terme una depuració adient a la casuística».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT