PUBLICITAT

La pujada de les taxes del tabac es votarà dimarts

  • Els reformistes Torres i Adellach critiquen una errada en el procediment
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La Permanent, al despatx del síndic de la nova seu del Consell, ahir Foto: ANA / M.T.

La que podria ser l'última sessió de Consell General de la legislatura tindrà lloc dimarts vinent a les 12 hores, tal com va acordar ahir la comissió Permanent, amb els vots en contra de Coalició Reformista. Els consellers reformistes Joan Torres i Olga Adellach van explicar que entenen que s'ha produït una errada en el procediment, ja que la Junta de Presidents no va aprovar l'ordre del dia abans que la Permanent habilités el dia.

Torres va assegurar que el fet de denunciar que s'estigui vulnerant el Reglament és independent del fet d'estar d'acord amb el president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel a l'hora de donar la legislatura per acabada un cop votat el pressupost. Adellach va afegir a l'ANA que també entenen que si aquesta llei no entra en vigor fins al 31 de maig «no hi ha cap pressa de fer aquest Consell en aquesta legislatura».

La sessió de dimarts tindrà com a punt únic la votació del projecte de llei de modificació les taxes sobre el consum. Torres i Adellach van assegurar que «per poder habilitar el dia s'ha de tenir l'ordre del dia aprovat per part de la Junta de Presidents» i que per aquest motiu es van oposar a què tirés endavant l'habilitació del dia.

Com que igualment es va aprovar per majoria, els reformistes estudiaran si emprenen accions després de constatar que «no s'ha subsanat l'error». De tota manera, els consellers van deixar clar que es tracta d'una qüestió de procediment i no de contingut, i que per tant, «si el Consell s'ha de fer es farà».

La fi de la legislatura / Els reformistes van voler separar aquest vot contrari del fet que considerin que la legislatura ja es va acabar un cop votat el pressupost «tal com s'havia acordat entre els grups», ja que van considerar que no té cap sentit continuar. A més, també van dir que l'aprovació de la pujada de les taxes del tabac no s'ha de fer urgentment ja que finalment s'ha acordat que l'entrada en vigor sigui el 31 de maig. En aquest sentit, Adellach va considerar que es pot esperar al nou Consell General sorgit de les eleccions anticipades per tal de votar l'articulat.

De la seva banda, el conseller socialdemòcrata i president de la comissió legislativa de Finances i Pressupost, Jordi Font, va indicarque els reformistes van al·legar una qüestió de forma, malgrat que «sembla ser que quan s'està fora del període de sessions no cal reunir la Junta de Presidents, i menys quan es tracta d'un únic punt que no es pot variar».

Finalment, el conseller del grup parlamentari d'Andorra pel Canvi Carles Ensenyat va manifestar no entendre els motius pels quals CR s'ha oposat a la celebració de la sessió de dimarts.

El vot a la llei sobre el tabac / Pel que fa a la llei que es votarà dimarts, els reformistes encara no han decidit el sentit del seu vot, tot i que van posar de manifest que el Govern va fer un primer text que van haver de retirar «perquè era la mort dels colliters», després un segon «que tornava a estar fet sense parlar amb el sector» i davant el qual finalment van presentar esmenes d'acord amb el sector. D'aquestes,es va acceptar la data d'entrada en vigor però la reducció de l'augment no va tenir la mateixa consideracio, cosa que valoraran a l'hora de decidir el vot.

Font va esperar que es mantingui l'acord que ApC i PS van fer a la comissió legislativa i que per tant la modificació de les taxes tiri endavant. En aquest sentit, cal recordar que la plataforma va donar-se dilluns per satisfeta, segons va afirmar el seu president, Eusebi Nomen, pel fet d'haver evitat al col·lectiu de colliters el «perjudici» que, segons ell, presentava l'articulat en els termes plantejats. Tant PS com ApC van concedir en conservar els 0,29 euros com a l'import a augmentar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT