PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Sense rencors

La FAN s’explica davant la situació succeïda amb Bernat Lomero i referma la seva confiança en el nedador

Per El Periòdic

D’esquerra a dreta: Alfonso Maltrana, Bernat Lomero, Nàdia Tudó i Tomàs Lomero, a l’Europeu de Roma aquesta temporada.
D’esquerra a dreta: Alfonso Maltrana, Bernat Lomero, Nàdia Tudó i Tomàs Lomero, a l’Europeu de Roma aquesta temporada. | FAN

La Federació Andorrana de Natació (FAN) va voler donar les seves explicacions al darrer cas succeït amb els germans Lomero, Bernat i Tomàs, que va acabar amb el primer exposant a les xarxes socials una problemàtica derivada del fet que el competidor quedés fora dels Jocs del Mediterrani d’Orà, que es van celebrar del 25 de juny al 5 de juliol. 


El nedador va comentar, en una sèrie de piulades a Twitter, que «era l’esportista millor posicionat de la federació i, no obstant això, no hi vaig poder participar». L’andorrà va defensar que «tant el meu germà [Tomàs] com jo vam traslladar al director tècnic [Alfonso Maltrana] la nostra intenció de participar en les competicions en les quals ens havíem classificat, tal com determinaven els criteris de selecció elaborats per la mateixa FAN».


Els germans Lomero van presentar un recurs a la comissió jurídica esportiva contra la decisió de la federació, tot i que, finalment, Tomàs Lomero sí que va ser inclòs entre els quatre participants a Orà, juntament amb Patrick Pelegrina, Mònica Ramírez i Nàdia Tudó. 

 

Defensa de la FAN

 

Segons va explicar la federació a aquest mitjà, el primer punt que s’havia de tenir en compte era que «en el calendari inicial de competició coincidien dues cites: el Mundial de Budapest i els Jocs del Mediterrani», va dir el director tècnic de la FAN, Alfonso Maltrana. Sobre aquest context, «que va canviar molt pel tema de la covid-19, vam decidir que els nedadors que anessin al Mundial no anirien a Orà, i així es va comunicar a tots els representants de l’equip nacional». La FAN defensa, doncs, que Lomero era sabedor dels plans de l’entitat.


Tanmateix, el 17 de febrer, la federació es va reunir amb el Comitè Olímpic Andorrà (COA) per establir els criteris de selecció, decidint que els nedadors més ràpids anirien al Mundial i la resta, sempre que es complissin les mínimes, anirien als Jocs del Mediterrani, «al·ludint també als criteris del COA sobre la igualtat de gènere, amb dues nedadores i dos nadadors».


A l’abril, la FAN cita els germans Lomero a una concentració a Torremolinos, arran del canvi de dates dels Jocs d’Orà, que deixaven de coincidir amb el Mundial, «per explicar-los que s’anava a mantenir la planificació inicial, tot i el canvi de dates, per no llençar sis mesos d’entrenaments i treball dels nedadors i entrenadors, que significava el 60% de l’equip nacional».

 

El COA, a escena

 

Arran del manteniment del pla inicial de la FAN, el COA va comunicar a la mateixa federació que en comptes de tres, podrien ser quatre els nedadors que acudiren a Orà. «Després d’avaluar-ho, i sempre seguint els vostres criteris de selecció [del COA] el millor situat per acudir a aquesta cita d’Orà d’entre Tomàs i Bernat Lomero, és Bernat Lomero», va comunicar la FAN, per escrit.


No obstant això, va ser l’entitat olímpica la que va decidir, finalment, escollir Tomàs Lomero, segons afirmen des de la federació «perquè té beca olímpica i per joventut». Tot i el cas, ja resolt per la comissió jurídica esportiva i que obligarà la FAN a endurir i deixar per escrit totes les seves decisions esportives, el president de l’entitat, Joan Clotet, va voler deixar clar que «Hem donat la cara per Bernat [Lomero] sempre, i ho continuarem fent. Passarem pàgina i ens centrarem en aquest any, que vindrà replet». 

 

Les decles

 

Joan Clotet - President de la FAN

«Hem donat la cara per Bernat [Lomero] sempre, i ho continuarem fent. Passarem pàgina i ens centrarem en aquest any»

 

Alfonso Maltrana - Director tècnic de la FAN

«[Els germans Lomero] sabien que es mantindria el pla inicial, per no llençar sis mesos de preparació de la resta de l’equip nacional»

PUBLICITAT
PUBLICITAT