PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Torre dels Moros rebrà una actuació de conservació

Amb un import de 34.000 euros, es vol resoldre la deterioració de l’espai

Per El Periòdic

La Torre dels Moros.
La Torre dels Moros. | Museus.ad

El Consell de Ministres va aprovar dimecres, a petició de la titular de Cultura i Esports, Sílvia Riva, l’adjudicació del concurs per a dur a terme una intervenció preventiva a la Torres dels Moros (Castell de les Bons) d’Encamp. La intervenció ha recaigut sobre l’empresa Serveis immobiliaris i de construccions, SAU (SIMCO) per un import de 33.970,73 euros. 

Entre els anys 1986 i 1989 es va efectuar una restauració integral de l’immoble al qual se li va afegir una passarel·la, una escala i un mirador, així com unes estructures metàl·liques que li ofereixen un reforç estructural, permeten accedir i pujar a la torre amb seguretat. Després de tot aquest temps cal fer una intervenció de conservació, que s’efectuarà sota la direcció dels tècnics del Departament de Patrimoni Cultural. L’objectiu és evitar la degradació de l’estructura d’acer, resoldre la deterioració per l’exposició exterior i millorar la seguretat dels visitants amb la instal·lació de baranes.

La torre, situada sobre una roca dalt del nucli encampadà de les Bons, prop de Sant Romà, és un Bé d’Interès Cultural en la categoria de béns immobles. La Torre dels Moros és un dels pocs exemples d’arquitectura militar a Andorra amb una datació poc determinada, però que s’ha situat entre els segles XIII i XVI. La planta baixa de la torre quadrangular està pavimentada amb lloses de llicorella, i els tres pisos restants estan desproveïts de cobriment. Així mateix, també es conserva un fust de fàbrica de pedra de càrrega amb entrelligat de fusta que, antigament, devia suportar uns solers i escales del mateix material. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT